Annons
Nyheter

Mycket vill ha mer

Nyheter • Publicerad 13 juli 2008
Gick extrapengarna till polisens nya monsterbilar?
Gick extrapengarna till polisens nya monsterbilar?Foto: 

Mycket vill ha mer

Ekonomistyrningsverket, ESV, ska granska hur polisen använder sina pengar, avslöjade Svenska Dagbladet i går. Bland annat ska verket försöka ta reda på vad de 1.3 miljarder kronor polismakten fick i extra anslag under 2007 och 2008 användes till. Granskningen borde välkomnas av alla. Inte minst med tanke på att ordningstanken kritiserats för att fel arbetsuppgifter prioriteras, att en mängd vardagsbrott förblir ouppklarade samt att organisationen lider av otydlig målbeskrivning och primitiv resursfördelning.

Annons

ESV, lyder under finansdepartementet och utvecklar den ekonomiska styrningen för statliga myndigheter och gör analyser och prognoser för statens ekonomi. Verket har tidigare gått igenom försvarets räkenskaper och ska nu granska polisens arbete. "Polisen vill ha mer pengar för att klara av regeringens mål på 20 000 poliser i tjänst till år 2010. Då vill regeringen se hur man använt de pengar som man fått," uppgav avdelningschef Peter Björrebo till SvD. Med tanke på att polisen begärt ytterligare 1.5 miljarder kronor i anslag på två år vill verket försöka ta reda på vart de extra 1.3 miljarder man fick 2007 och 2008 tagit vägen. Pengarna var ett extra anslag utöver den årliga polisbudgeten på cirka 17 miljarder kronor.

Polismakten är påpassad och ständigt utsatt för allmänhetens intresse. Toleransen mot inte minst våldsbrott minskar och även om brottsligheten trendmässigt sjunker för vart årtionde är det inte alltid allmänheten uppfattar det som att brottsligheten minskar. Som till exempel avhoppade polisprofessorn Leif GW Persson påpekat, beror detta bland annat på att den så kallade vardagsbrottsligheten oftast får låg prioritet och har låg uppklarningsprocent. Men eftersom just inbrott, skadegörelse, småstölder och andra småbrott hör till de vanligaste är det kanske inte så underligt om allmänheten uppfattar det som att polisen "inte gör något".

Polismakten själv är inte heller så bra på att sända rätt sorts signaler till herr och fru Svensson. I maj presenterades under stort medialt buller polisens tre nya superjeepar. Försedda med infraröda kameror, skottgluggar, punkteringssäkra däck, gas-, brand- och bombsäkra karosser verkade de mer lämpade för en krigszon än att bekämpa svensk vardagskriminalitet. Stridsfordonen är inte de enda tecknen på polisens tilltagande militarisering. Såväl frisyrer som uniformer som vapen liknar alltmer sådana som återfinns i militära förband än i en ordningsmakt som borde göra allt för att beblanda sig med dem den ska skydda men som i allt stigande grad i stället verkar vilja isolera sig.

polismakten fick 1 300 extra miljoner på två år, men verkar ha svårt att förklara vart pengarna gick eller vilken effekt de har haft. Ändå har polisledningen bett om ytterligare 1.5 miljarder i extraanslag.

Revisorerna i ESV gör rätt i att göra en grundlig undersökning innan så sker.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons