Annons
Nyheter

Muhammedteckningarna – igen

Nyheter • Publicerad 14 februari 2008

ººMuhammedteckningarna är åter nyhetsstoff. Kurt Westergaard, som ritade Muhammedteckningen med en turban i form av en bomb till Jyllands-Posten, har levt under mordhot i flera månader. Den danska säkerhetspolisen grep på tisdagen tre misstänkta, varav två är tunisiska medborgare. De tre släpptes senare, då avgörande bevis saknas. Som sympatiåtgärd för yttrandefriheten har flera danska tidningar publicerat Kurt Westergaards bild.

Från Sverige rapporteras att polisen vid en husrannsakan mot två brottsmisstänkta män i Rinkeby hittade en karta över den kontroversielle konstnären Lars Vilks hus. Lars Vilks blev förra året mordhotad på grund av sina teckningar av Muhammed som rondellhund.

Annons

Det mesta som går att skriva om Muhammedteckningarna har redan skrivits. Tyvärr betyder inte det att konflikterna tagit slut.

Protesterna efter ursprungspubliceringen i Jyllands-Posten, med ambassadbränningar och köpbojkotter mot danska företag, visar hur fort det kan sprida sig. Mordhoten mot Lars Vilks och Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson efter publiceringen av Vilks rondellhund, gjorde klart allvaret även för svenskar .

Yttrandefriheten kan inte låta sig begränsas av religiösa föreställningar.

Även om man ogillar teckningarna och finner dem onödigt provocerande, så kan hot som inriktar sig mot att beskära konstnärers, författares och publicisters rätt att uttrycka sig aldrig accepteras.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons