Annons
Nyheter

Mubarak inför rätta: stort ögonblick för Egypten

I går inleddes rättegången mot Egyptens tidigare president Hosni Mubarak, hans söner och några underhuggare.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Mubarak på bår, bakom galler, i rättssalen.
Mubarak på bår, bakom galler, i rättssalen.Foto: 

Den tidigare diktatorn under trettio år åtalas för korruption och för mord på de nära 850 demonstranter som dödades under revolutionen. Dessvärre riskerar han dödsstraff. Och då inte enbart eftersom det kan tänkas finnas ett politiskt tryck på domstolen. Om den nu når fram till domslut innan den sjuklige Mubarak avlider.

Samtidigt som rättvisan ceremoniellt får visa vad den går för finns nämligen en stor oro för att Egypten inte kommer att reformeras särskilt mycket. Det styrande militärrådet har visserligen utlyst både parlaments- och presidentval, men sådana har det hållits även under Mubarak och oron för att det blir mer av samma fick för en tid sedan näring av att inga utländska valobservatörer kommer att accepteras under valen.

Annons

Det finns goda skäl för militären att inte släppa makten, för många att förlora sina privilegier. Militärrådets ordförande Mohamed Tantawi är barndomsvän och evigt lojal med Mubarak.

I takt med att Muslimska brödraskapet dessutom synes få mer inflytande än tidigare finns det till och med bedömare som menar att den arabiska våren har förvandlats till evig höst. En åsikt som de återvändande demonstranterna på Tahrirtorget verkar dela. Förra veckan tog Muslimska brödraskapet över den stora, gemensamma demonstrationen och krävde införande av sharialag. Det finns all anledning för sekulära krafter att oroas, även om det också finns skäl att bedöma Muslimska brödraskapets alltmer framskjutna position som ett led i militärrådets strategi för att själva behålla makten: ”Se där, demokrati fungerar inte, då tar extremisterna över.” Precis det som gjorde att Mubarak så länge stöddes av USA.

För detta talar också att informationsministeriet nyligen återupprättades, trots löften om att det skulle avskaffas. Regimen verkar förbereda sig på att åter ta ett fast grepp om medierna.

Orosmolnen hopar sig. Men just nu finns anledning att vila i stunden.

”Det är ännu ett stort ögonblick för Egypten”, sa den liberala egyptiska politikern Wael Nawara i går. Det är bara att instämma. Och hoppas att fortsättningen blir större.

Ledare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons