Annons
Nyheter

Mp vill väl men hamnar fel

Ett av Miljöpartiets stora paradnummer när man igår presenterade sitt valmanifest för Region Skåne var att satsa drygt en kvarts miljard kronor på förebyggande hälsoarbete under mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014

Genom att lägga en procent av vårdkostnaderna på folkhälsa ska pengar sparas i slutändan.

Det låter ju bra. Långsiktigt tänkande görs det för lite av i politiken. Men vid närmare granskning tycks det handla om att kasta 70 miljoner om året i sjön. Målet är att nå dem som kanske missköter sin hälsa. Äter fel, röker, tränar för lite – ni känner till hälsofällorna. Men exakt hur det ska göras är oklart. Exempel som förs fram är att primärvården kan fråga folk om de röker. Skolsjukvården kan utökas och ge information till ungdomarna.

Annons

Framför sig ser man hur det trycks broschyrer och hur alla pengarna hamnar i reklambyråernas fickor i stället för att gå till vården. Knappar, planscher och utbildning i all ära; den 12-åring som tycker att det är tufft att röka och får skräpmat hemma blir inte hjälpt av en föreläsning om kostcirkeln. En plansch och ett pekfinger gör ofta saker värre.

Miljöpartiets långa valmanifest med utgiftsökningar på allt från 450 miljoner till oidentifierat uppåt – vad blir egentligen prislappen för förslag som ”utöka busstrafiken” eller ”fler vårdplatser i förlossningsvården”? Skattehöjningen på 30 öre räcker sannolikt inte långt. Miljöpartiet i regionen räknar kallt med regeringsskifte, vilket skulle ge ytterligare några hundra miljoner. Kanske. Men även om pengarna kommer slukar valmanifestet resurser.

Att inte några a v dessa nya skattekronor läggs på höjda löner för personalen gör att man höjer på ögonbrynen. Är inte MP ett feministiskt parti? I stället satsas det på att bli en ”fair trade-region”, ge barnen kulturupplevelser och att klimatkompensera kosten. Det gäller tydligen att prioritera.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons