Annons
Nyheter

Möt hamnens framtid med öppna ögon

Framtiden börjar redan i dag i många avseenden. Politiska beslut som fattas i dag kan få konsekvenser för många år framöver, till och med generationer. Det är särskilt tydligt i frågor om infrastruktur och stadsbyggnad.
Nyheter • Publicerad 30 september 2009
Tre delar av Trelleborg, hamnen, staden och landet.
Tre delar av Trelleborg, hamnen, staden och landet.Foto: 
Foto: 

Det pågående arbetet med den nya översiktsplanen för Trelleborgs kommun är en viktig framtidsfråga. Den är högst aktuell då samrådsutställningen som startade i måndags är trelleborgarnas möjlighet att ta del av utredningen och sedan tycka till om den.

Trelleborgs hamn är en vital del av staden. Hamnen ger staden en dragningskraft och en puls som invånare och företag tjänar på. Hamnen skapar också trafik- och miljöproblem vilket är något som måste lösas på sikt. Hamnens framtid är en viktig fråga för hur Trelleborg ska utvecklas.

Annons

En grupp trelleborgare vill nu att expansionsplanerna för Trelleborgs hamn ska stoppas. Det skriver de i en debattartikel i gårdagens Trelleborgs Allehanda och i ett brev till kommunpolitikerna.

Bakgrunden är hamnens vision för 2010–2015 då man planerar att satsa en miljard kronor för att flytta och utvidga hamnen.

Framför allt ser gruppen problem med miljö, trafik och ekonomi om hamnen gör verklighet av sin miljard­investering. Trelleborgsgruppen vill att man utvärderar andra möjligheter till hur trafiken ska ansluta till hamnen, till exempel en nedsänkt väg eller tunnel direkt från E6:an till hamnen.

Vid en mer östlig placering av hamnen ökar transporterna och det blir mer avgaser, anser gruppen. En investering i miljardklassen är inte heller försvarlig då vinsten i dag är försumbar.

Vidare hävdar gruppen att hamnen inte klarar konkurrensen från andra närliggande hamnar. Men det stämmer inte. Den ständigt ökande trafiken till hamnen det senaste decenniet talar för att Trelleborg är en hamn som står sig väl i konkurrensen. Hamnen har en bra läge ut mot kontinenten och det kommer att bestå.

Politik handlar om att se bortom särintressen och lyfta de viktiga besluten till en nivå där man ser till helheterna. Hamnens utbyggnad är en mycket komplex fråga och det är politikernas uppgift att visa vägen och fatta beslut, även obekväma beslut.

För Trelleborgs bästa är det viktigt med visioner om framtiden. I den är hamnens utbyggnad central. Att i dag ta debatten om framtiden är viktigt. Men det går inte att låsa fast sig vad man inte vill. Vad trelleborgsgruppen saknar är en vision av vad de vill med hamnen i framtiden.

Trelleborg utvecklas till en boende­kommun. Hamnen växer. Landsbygden blomstrar. Detta är tre sidor av kommunen som måste samverka. Det är framtidens utmaningar. Men det gäller att se möjligheterna med öppna ögon, inte med skygglappar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons