Nyheter

Mordet på en sanningssägare

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2006
Jornalisten Anna Politkovskaja, här när hon 2005 tilldelades Olof Palme-priset, mördades i lördags. ARKIVBILD: SCANPIX
Jornalisten Anna Politkovskaja, här när hon 2005 tilldelades Olof Palme-priset, mördades i lördags. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

I lördags invigdes en mycket speciell minnesplats i franska Normandie. Utefter en liten stig utplacerades minnesstenar där organisationen Reportrar utan gränser låtit gravera namnen på alla de journalister som dödats i sin yrkesutövning sedan 1944. Namnen uppgår nu till ungefär tvåtusen.

Samma dag som minnesceremonin hölls kom budet att tre ytterligare journalister dödats. På lördagen sköts två tyska reportrar ihjäl under bevakning i Afghanistan, och från Moskva kom nyheten att en av världens mest kända reportrar mördats utanför sin lägenhet.

Mordet på Novaja Gazeta-reportern Anna Politkovskaja sände chockvågor inte minst i Sverige. Här hade hon många vänner bland samhällsdebattörer, politiker och journalistkollegor och hon besökte Sverige åtskilliga gånger. Hon var en envis och extremt modig kritiker av den ryska ledningen och var ett ständigt irritationsmoment när det gällde den ryska politiken gentemot Tjetjenien. Hon reste många gånger, med fara för livet, till just Tjetjenien. På en annan resa, till gisslandramat i Beslan, utsattes hon för en livshotande förgiftning. Hon klarade sig den gången, men hennes kollegor och inte minst hon själv var ständigt medvetna om att hon levde under konstant dödshot. Att hon nu fått plikta med livet för sitt sanningssägande är alltså chockerande, men knappast förvånande för någon som levde i hennes närhet.

Att yttrandefriheten alltmer naggas i kanten i Putins Ryssland blir allt tydligare. Enligt Reportrar utan gränser är Ryssland ett av de länder som är allra farligast att arbeta i för journalister; det ligger på femte plats på listan över farliga länder. Där har minst 21 journalister dödats under den senaste tioårsperioden.

Utrikesminister Carl Bildt fick som en av de allra första arbetsuppgifterna på nya jobbet på lördagen offentligt kommentera mordet på Anna Politkovskaja. Att han gjorde det med starka känslor lyser igenom det i övrigt strama uttalandet. Han känner djup sorg och bedrövelse och hoppas "att Rysslands myndigheter kommer att gšra sitt yttersta för att gripa de ansvariga och kartlägga bakgrunden till dådet". Med sin bakgrund som internationell nätverkare och frihetsförespråkare kan Bildt förhoppningsvis lägga tyngd bakom gemensamma europeiska påtryckningar mot Ryssland.

Under helgen kom en strid ström av bestörta kommentarer från hela världen. Från allt från amerikanska utrikesdepartementet till förre presidenten Michail Gorbatjov kom hyllningar till Politkovskajas modiga värv och krav på att mordet klaras upp. Allt med en stark underström av oro för att Putins krig mot sanningssägarna bara har börjat. Men i Kreml tegs det fortfarande på söndagen. Det är en tystnad som är mycket, mycket talande.

Och i Normandie får fler namn graveras in på minnesstenarna.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.