Annons
Nyheter

Monopolet utmanas

Ingen regel utan undantag. Och inget alkoholmonopol utan kryphål.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2013

Matkedjan City Gross verkar ha lyckats med konststycket att hitta ett av kryphålen i det svenska monopolet. Kunder som prenumererar på butikens matkassar kommer numera att kunna beställa vin i samband med att de beställer hem mat på nätet.

Matkedjans nya tjänst har fått juridikprofessorer att klia sig i huvudet, Systembolagets företrädare att gå i taket och väckt frustration hos nykterhetsrörelsen. Det massmediala genomslaget blev enormt.

Annons

De flesta diskussioner har kretsat kring huruvida City Gross vinförsäljning är laglig eller ej, en fråga som egentligen bör överlämnas till juridiskt kunniga.

Däremot är en sak säker ; alkoholmonopolet har börjat luckras upp i allt större utsträckning. Sakta men säkert har olika aktörer hittat nya vägar att för att kringgå den svenska alkohollagstiftningen. Det är en naturlig utveckling.

Att bevara Systembolagets starka ställning är en omöjlighet i en värld som präglas av allt mer utrikeshandel och ökad handel på nätet. Detta är enbart det första skedet i försvagandet av det svenska alkoholmonopolet. Och det är en bra början.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons