Annons
Nyheter

Mer konkurrens i Trellinge

Allt för endimensionella kommuner är inte bra. Trelleborg och Vellinge skulle må bra av förändring. Det går ju att göra snabbt och enkelt. Slå ihop bara. En administration, ett kommunfullmäktige och två kommunalråd.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2004

I Trellinge kommun skulle till och med Göran Holm och Egil Ahl få känna sig lite nervösa på valnatten. De skulle må bra av det. Trellinges befolkning skulle må bra av det. Svenskt näringsliv har återigen konstaterat att krisen i befolkningsfrågan hotar kommunerna. Befolkningen blir äldre. De arbetande blir färre. Det gäller för kommunerna att se om sina hus i konkurrensen om de unga familjerna. Vellinge har under sin expansionsperiod haft en lägre andel pensionärer och fler människor i arbetsför ålder, dessutom med högre inkomster, än till exempel Trelleborg. Men nu är 40-talisterna på väg mot pensionen, och det betyder att Vellinge måste börja tänka nytt. Kommunen har en låg andel invånare i åldern 18-24 år. Det beror förstås på att Vellingeungdomar i hög utsträckning flyttar tidigt för att utbilda sig och börja sin karriär. Sedan gäller det för Vellinge att locka dem tillbaka när det är dags för familjebildning. Problemet är bara det att det är för dyrt för många. Även familjer med normala inkomster har svårt att hitta en hyfsad bostad i Vellinge. Och Vellinge mår definitivt inte bra av att reservat för de riktigt besuttna. Chansen till bra boende finns i Trelleborg. Planerna på nya bostadsområden och utbyggnad av befintliga på attraktiva platser som Stavstensudde, Dalköpinge och Gislövs läge kommer rätt utnyttjat att bli att konkurrera med Höllviken, Skanör och Falsterbo om välutbildade och högavlönade unga familjer. Med motorväg hela vägen och tågförbindelse till Malmö så är förutsättningarna lagda för ett nytt Trelleborg. Men ett nytt Trelleborg behöver också en politisk ledning som klarar av att möta de krav på mer valfrihet och inflytande vilket kommer med en generation som inte låter sig nöjas med att andra bestämmer. I Trellinge kommun skulle politikerna däremot tvingas att tänka nytt med en gång. Förresten vad spännande det skulle bli - varierat näringsliv, varierad befolkning, och variation vid makten. Och så bjuder vi på en slogan: "I Trellinge tänker vi nytt".

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons