Annons
Nyheter

Mer klös för bättre Trelleborg

Nyheter • Publicerad 1 november 2005
Oppositionen borde ryta till. Arkivbild: prbFoto: 

När rådhusregeringen lägger fram kommunbudgeten, så råder det som vanligt stor enighet. Någon opposition med förmåga att visa fram på verkliga alternativa förslag har vi inte. Det vet vi sedan tidigare. Men Egil Ahl har den gamla goda traditionen att kunna förvalta kommunens ekonomi väl. Många kommuner har det betydligt sämre ställt. Han har fått ta hjälp av en skattehöjning på 75 öre 2003, men kan alltid säga att skatten är relativt låg i Trelle. Ja, med svenska mått mätt alltså. I Skåne finns ju som bekant de kommuner som ligger en rätt bra bit lägre. Och i Vellinge har Göran Holm tagit prestigekampen om lägst skatt på allvar. I Palmstaden handlar snacket mer om att inte höja skatten igen.

Jämförelsen med Vellinge är inte alltid rättvis, men vi ska komma ihåg att den kommunen tillhör det fåtal som betalar in till det kommunala utjämningssystemet. Trelleborg däremot är en stor nettomottagare. Och med systemets utformning så har det inte riktigt lönat sig att lyckas med åtgärder som att sänka skatten och konkurrensutsätta verksamheter, i syfte att på lång sikt öka skatteunderlaget och få i gång den privata tjänstesektorn.

Annons

Genomsnittsinkomsterna i Trelleborg är fortfarande låga, skattekraften är 90 procent av genomsnittet i landet. Utbildningsnivån är låg, särskilt bland män. Bara var femte man i arbetsför ålder har eftergymnasial utbildning. Och nyföretagandet och tillskapandet av nya jobb är mediokert. Kommunen har inte haft någon jobbtillväxt i näringslivet sedan 1990-talskrisen.

Så ska det naturligtvis inte vara i en kommun med Trelleborgs förutsättningar. Få platser har så god potential. Många har upptäckt det, också rådhusregeringen, men det gäller att överföra mer från vision till hårt arbete. Sandviks vd Lars Pettersson sa i en affärstidningsintervju att han gärna ser medarbetare med 5 procent vision och 95 procent utförande. Lite av det kan vi ta och översätta till Trelleborg.

Ur strikt kommunekonomisk synvinkel är det inte så viktigt att släppa på handbromsen. Men långsiktigt för medborgarna, jobben och företagandet är det avgörande med offensiva åtgärder i kommunen.

Moderaterna pekar lite försiktigt på upphandling av renhållningen, men från övriga hörs inget alls. Det är märkligt att det är så tamt med viljan att förändra och visa på alternativ.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons