Annons
Nyheter

Mediernas nya utmaning

Nyheter • Publicerad 16 september 2004

Medierna ljuger om verkligheten och förtiger väsentligheter. Ju längre ut på de politiska extremskalorna man kommer desto mer utbredd är den uppfattningen. Det gäller särskilt invandrings- och flyktingfrågor.

Samtidigt finns det andra som hävdar motsatsen: att tidningarna är fördomsfulla och alltid ser till att förstärka motsättningarna. Medieforskare står ständigt redo att påtala hur undermålig journalistiken är på det här området.

Annons

Allt beror på perspektivet. Hur medierna än gör blir det fel, och hur verkligheten än beskrivs så är det i slutänden medierna som har ansvaret för att det är som det är.

Med internet har medieförhållandena förändrats. När kvällstidningarna skriver om rederietstjärnan som förgripit sig på småflickor så är han anonym och ansiktet maskat. Likadant med den berömde regissör som samlat på sig barnpornografi i hemmet.

Med internet går det snabbt för den nyfikne att lösa gåtan. Även om spekulationerna på en del ställen hamnar fel så kan den vane internetsurfaren enkelt ta reda på identiteten på den misstänkte.

För kvällstidningen är det inget problem. Tvärtom. Med den egna anonymiseringen som skydd kan tidningen skriva mer ingående om saken, väl medveten om att många läsare vet vem det handlar om. Kanske betyder det inte mer än att läsarna får en ny syn på gamla favoritfilmer. Men det finns andra betydligt allvarligare aspekter på den i huvudsak suveräna moderna informationsspridningen.

När en 14-årig kille i Sollentuna knivmördades så stannade tragedin inte vid det. Snabbt gick medierna ut med att ursprunget var ett bråk mellan ett invandrargäng och ett skinnskallegäng. Även om den bilden sedan tonats ned av pressen så utnyttjas situationen av extremistorganisationer.

Att den 16-åring som häktats för dådet har en pappa från Chile är för extremistorganisationerna nog för att 14-åringens död ska bli en symbol för kampen mot det mångkulturella samhället. Genom sina internetsajter når de ut med sin propaganda och kan snabbt samla sina sympatisörer till manifestationer. Det spelar ingen roll att 14-åringens familj gjort klart att deras sons död inte ska utnyttjas för en sådan sak.

Många tror att dessa organisationer består av människor som helt enkelt är dumma i huvudet. Så är det definitivt inte. Flera av de ledande personerna kan argumentera för sin sak på ett mycket välformulerat vis. Med internet har de fått all möjlighet att på ett billigt och snabbt vis göra sig oberoende av den förhatliga "judepressen".

Den moderna informationsspridningen ställer nya krav på traditionella medier. Det gäller att stärka trovärdigheten - inte minst bland unga människor. Risken finns annars att många ungdomar inte tycker att det finns någon avgörande skillnad mellan en artikel på en extremnationalistisk hemsida eller den på stora dagstidningens sajt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons