Nyheter

Med tiden i Sverige

Nyheter • Publicerad 24 februari 2009
Danne och Vickan – inget vanligt par.
Danne och Vickan – inget vanligt par.Foto: 

Enligt den så kallade Torekovskompromissen från 1971 behölls monarkin som styrelseskick i utbyte mot att monarken själv degraderades till en konstitutionell utsmyckning utan lov att uttala sig i politiska frågor.

Det hindrar emellertid inte att kungen nu av grundlagen försatts i den förnedrande situationen att tvingas be regeringen om lov att låta sin vuxna dotter gifta sig. Vigsel är nu planerad till 2010.

Kronprinsessan Victoria, till sommaren 32 år, kan alltså inte självständigt få välja vem, när eller hur hon ska bilda familj. Hon kan heller inte välja religion, utan är som sannolikt enda människa i världen tvungen att underkasta sig den antikverade Augsburgska trosbekännelsen, en kvarleva från 1500- och 1600-talens religionskrig. Bunden av hovkonventioner och en livstid av indoktrinerande uppfostran är det också svårt att se om hon någonsin ställts inför några som helst utsikter att självständigt kunna forma sin framtid.

Hur monarkin som statsskick kan passa in i bilden av ett demokratiskt och fritt Sverige och som tillåter samtliga medborgare att fritt kunna välja inte bara statschef, utan inte minst hur de vill leva sina liv, vilken gud de eventuellt vill tillbedja och vad de till äventyrs vill tycka är därför höljt i monarkins dunkla logik.

I republiken Sverige skulle trots allt även före detta kronprinsessor ha samma valmöjligheter som alla andra.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.