Annons
Nyheter

Med skolbänken i fullmäktige

Nyheter • Publicerad 7 februari 2006
Tar ett nytt parti skolbänkarna med sig in i fullmäktige? ARKIVBILD PRESSENS BILD
Tar ett nytt parti skolbänkarna med sig in i fullmäktige? ARKIVBILD PRESSENS BILDFoto: 

Planerna på ett skolparti i Trelleborg har tagit ett steg längre. Läraren Claes Henriksson lanserade idén i en debattartikel i Trelleborgs Allehanda och verkar nu ha allvarliga funderingar på att göra verklighet av den.

Bakgrunden är det stora missnöjet med den så kallade Spjutspetsskolans genomförande från delar av skolans personal. Förmodligen har det uppenbara ointresse som ansvariga politiker och tjänstemän uppvisat inför kritiken bidragit till att ett nytt parti står under bildande.

Annons

Hur stort intresset är för att rösta på ett skolparti är svårt att bedöma. Visserligen visar det ovetenskapliga resultatet på "Dagens fråga", som ställts på trelleborgsallehanda.se, en viss potential. Men att verkligen lägga sin röst på ett nytt parti är en helt annat sak än att klicka ja med en datormus.

Däremot går det inte att på förhand döma ut nya partier. De kan snabbt locka väljare. Kom ihåg att Trelleborg har nio partier i fullmäktige, varav åtta i dag delar på drygt hälften av rösterna. Det kan onekligen kännas som att det räcker – det Trelleborg främst behöver är ett alternativ till den fastvuxna makten – men det visar att fler kan göra om samma sak.

Nu är det en sak att samla ihop namn med den gemensamma nämnaren att skolan ska skötas på ett nytt sätt. Det är en helt annan sak att enas om ett program, få fram kandidater och – inte minst att sedan få folk att rösta på det. Och inte ens ett enfrågeparti kommer ifrån att ett politiskt program, även på kommunnivå, rimligen bör omfatta helheten och inte en del, låt vara en viktig del, av den kommunala verksamheten. Enfrågepartier får naturligtvis problem när deras företrädare ska ta ställning i andra frågor. Men Sjukvårdspartiet är ett exempel på ett parti som tagit sig in i såväl kommuner som landsting. Så det kan hända också här.

Naturligtvis oroar detta de existerande partierna i Trelleborg. De vill behålla sina mandat och nämndsplatser. Anders Svensson (mp) verkar vara den som tar saken på mest allvar. Även om han inte gillar enfrågepartier så inser han potentialen.

Skulle ett skolparti lyckas ta sig in i fullmäktige så är det inte minst ett betyg på de andra partiernas misslyckanden. Nu har vissa representanter för bland annat folkpartiet och centern visat att de uppmärksammat missnöjet. Allt medan kommunstyrelsens ordförande inte vill höra talas om någon kritik och de båda skolnämndsordförandena håller tyst i den offentliga debatten. Det är klart att det inte duger att vara tyst om man är politisk företrädare. Det är en nonchalans mot skolans personal och elever som förtjänar att påpekas.

Har då Skolpartiet någon realistisk chans att på ett drygt halvår etablera sig och ta sig in som en maktfaktor i fullmäktige? Tja, kanske, om det sköts professionellt. Om inte annat så lär bara hotet om ett skolparti få riktig fart på dem i andra partier som vill profilera sig inför valet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons