Annons
Nyheter

Med arbetsmiljön som polis

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2006

Ny teknik är en lisa för själ, kropp och miljö. Med den nya informationsteknologins landvinningar behöver vi människor till exempel inte längre bära omkring på papper som enda möjliga informationsbärare. Brev kan skickas via internet, meddelanden via sms på mobiltelefon. Inte heller behöver vi gå och handla en bit plast för att få tillgång till musik eller film. Sådant kan laddas hem via bredband, även på laglig väg när en konservativ bransch förmåtts reagera under hotet att bli fullständigt akterseglat.

Behöver vi ens bära omkring på metallbitar och specialpapper som illustration för ackumulerat värde av utfört arbete? Nej, sedan länge finns ju kreditkort, och dess potential är ännu outvecklad. Bara en sådan sak som att de flesta i dag tvingas ha en uppsjö av plastkort för att få tillgång till allehanda rabatter från olika utfärdare, trots att det är tekniskt möjligt att föreställa sig ett plastkort där man i en intelligent krets tankar in information från varje kortutgivare. Ungefär som en multifjärrkontroll för alla TV-, video- och DVD-apparater.

Annons

Det kontantlösa samhället är en vision att bejaka likväl som det papperslösa. Skog och metall kan göra nytta som annat än medium för bokstäver och siffror. Stora mängder transporter och tillverkning kan sparas eller allokeras för nyttigare ändamål. Och en inte minst viktig bieffekt: en yrkeskarriär som rånare blir mindre attraktiv om inte stora depåer med pengar måste skjutsas omkring kors och tvärs i samhället.

Dock känns vägen till det kontantfria samhället en smula bakvänd när Arbetsmiljöverket med rånrisken som argument stoppat kontanthanteringen på bussarna i Stockholm, en verklighet som mycket väl kan sprida sig runt om i landet. Det var också samma arbetsmiljöverk som grep in och tillfälligt stoppade värdetransporterna för en tid sedan, när värdetransportrånen duggade extra tätt.

Säger det inte något allvarligt och oroande om den bristande effektiviteten i samhällets brottsförebyggande, brottsbekämpande och rättsvårdande myndigheter, när arbetsmiljölagstiftningen har kommit att utgöra samhällets sista skyddsnät mot brott? När Arbetsmiljöverket är den myndighet som har makt att gripa in om polisen står handfallen?

Om kontantförbud ska införas på bussar så bör det väl göras frivilligt av bussföretagen, som ett led i en positiv vision om framtidens moderna och flexibla kollektivtrafik.

Om samhällets institutioner börjar signalera att de kapitulerat inför brottsligheten är vi illa ute.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons