Annons
Nyheter

Mats Wiklund Mot bättre vetande

Nyheter • Publicerad 14 februari 2006

I detta valår lär EU användas flitigt i partiernas kampanjer. Mest av vänstern och miljöpartiet som har EU-motståndet som affärsidé. Fortfarande kan säkert en och annan promille mjölkas ur den stendöda frågeställningen om Sverige ska vara medlem eller ej.

Men även socialdemokraterna är redo att utnyttja missnöje och misstro mot Europasamarbetet. Jag törs redan nu påstå hur slipstenen kommer att dras. Genom att upprepa en lögn.

Annons

Lögnen går ut på att skrämma väljarna med att arbetare från öst hotar välstånd och välfärd. Med benäget bistånd från LO är partiet åter redo att framföra påståenden som inte har det minsta med verkligheten att göra men som strateger och funktionärer övertygats om slår an strängar i väljarkåren.

Jag talar med andra ord om social turism och social dumpning. Båda företeelserna är myter. Polacker och balter tar sig inte hit för att sko sig på bidragssystemen. Inte heller bidrar de till lönedumpning.

Oron för en sådan utveckling i ett EU med tio nya medlemsländer kunde till nöds förstås, även om den bottnade i spekulationer och löst tyckande. Men nu finns, tack vare gedigen dokumentation, inga som helst tvivel. Hoten existerar inte.

Tvärtom. Erfarenheterna från de tre EU-länder som inte tillämpar övergångsregler för arbetare från öst, Irland, Storbritannien och Sverige, är uteslutande positiva. Restriktioner, däremot, skapar en svart arbetsmarknad. Man kan bara hålla med EU-kommissionären Peter Mandelson i hans uppmaning till politikerna:

- Gläd er åt de möjligheter som alla européer nu har.

Tyvärr ägnar sig länder som Frankrike och Tyskland i stället åt skrämselpropaganda och simpel populism. Att riva ned handelshinder, bryta upp monopol och öka konkurrensen beskrivs som en kapitulation åt råa marknadskrafter och nyliberaler. Politiker förordar mot bättre vetande protektionism och diskriminering för att ge sken av att de försvarar nationella intressen. Allt för att slippa att ta i tu med grundläggande orsaker till arbetslöshet och låga investeringar.

Till den svenska regeringens och socialdemokraternas försvar ska sägas att de aldrig ägnat sig åt sådan retorik. Både Göran Persson och Wanja Lundby-Wedin är frihandelsanhängare och försvarar strukturförändringar som gör företagen mer konkurrenskraftiga, även om det kan leda till uppsägningar. Sverige har också en produktivitetsutveckling som ligger i världstopp.

Just mot den bakgrunden borde Göran Persson öppet erkänna att han hade fel när han skrämde med social turism och säga det som nu belagts: Sverige och Europa tjänar på öppna gränser. Utvidgningen är en stor framgång.

Men statsministern tar ingenting tillbaka utan låter fortfarande förstå att här lurar faror i folkhemmet. Därför låter han LO:s handgångne man i regeringen, arbetslivsminister Hans Karlsson, sprida irrläror om att kollektivavtalen hotas av EU-kommissionen. Därför har han systematiskt beskrivit EU:s tjänstedirektiv, som ökar rörligheten över gränserna och höjer den ekonomiska aktiviteten, som mer ett hot än en möjlighet.

Persson gör som sina europeiska kolleger: talar mot bättre vetande. Att det är valår vet han däremot mycket väl.

Annons

Mats Wiklund är fristående skribent och eu-krönikör i Trelleborgs Allehanda

mats.wiklund2@comhem.se

MATS WIKLUND

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons