Maktskifte är möjligt
Valrörelsen i Trelleborg kan bli märklig. På något sätt tycks oppositionen inte förstå att den har en verklig chans att få majoritet i fullmäktige och platsen som kommunstyrelsens ordförande. Trots att det är fullt troligt att de icke-socialistiska partierna får majoritet i september.
Trelleborgs Allehandas opinionsundersökning från maj/juni visade att socialdemokraterna hade 42,7 procent av rösterna. Faktum är alltså att socialdemokraterna känner sig rejält hotade. Att förlora makten skulle för dem vara något otänkbart, så kan det ju bara inte gå, inte i Trelleborg. För den som söker politiskt inflytande i kommunen har ett medlemskap i socialdemokraterna alltid varit den säkraste vägen.
Så behöver det inte längre vara.
Till socialdemokraternas fördel talar, som vanligt, en splittrad opposition. Övriga partier spretar åt alla möjliga håll, och inte ens de fyra borgerliga partierna har lyckats samla sig under ett tak. Annars är de fyra tillsammans i princip jämnstora med socialdemokraterna.
Med spi och miljöpartiet visade opinionsundersökningen på ett stöd på 49,7 procent för de icke-socialistiska partierna, Sverigedemokraterna ej inräknade. Inte ens socialdemokrater, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans kunde samla ihop de procenten.
Här verkar det krävas en lika klar mental omställning hos de borgerliga partierna som hos socialdemokraterna. Det är inte längre självklart vem som sitter på trumf inför förhandlingarna efter valdagen. De borgerliga företrädarna måste förstå att makten inte längre utgår från socialdemokraterna. Att de själva får makten och ansvaret kan bli verklighet redan i september.
Moderaterna, folkpartiet och centern har gjort avstamp för ett maktskifte. De bör koncentrera sig på det samarbetet och utveckla det innehållsmässigt. Lyckas trion med det kan de nå långt förbi de 37 procent som opinionsundersökningen skvallrade om. Kristdemokraterna håller sig på sin kant och håller fortfarande en och en halv månad före valet sig bestämt kvar vid det som varit.
Visst, precis som kristdemokraterna menar, är det underligt att moderaterna sitter kvar på ordförandeposterna samtidigt som man försöker bedriva oppositionspolitik. Fast rent praktiskt är det så att det är andra krafter inom moderaterna som har tagit över och tagit partiet in på en ny väg. Det borde kristdemokraterna svälja, i stället för att fortsätta tjura.
Miljöpartiet är så svagt att det mycket väl kan åka ur fullmäktige. Konkurrensen för de många små partierna är hård, och miljöpartiet har inte lyckats profilera sig i någon särskild fråga i Trelleborg. Men stödet för friskolor och synen på småföretagsamhet gör dem till en fullt möjlig borgerlig samarbetspartner.
För det politiskt svajande spi är det annorlunda. Partiet strategi tycks vara att skaffa sig en vågmästarroll. Och med sin starka position i Trelleborg, med runt 6 procent, är det inte osannolikt att fallet blir så efter den 17 september. Det är snarare denna politiska röra som är det svåraste hindret för dem som vill åstadkomma ett maktskifte i Trelleborg – inte socialdemokraterna.