Nyheter

Makten framför allt

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2006
Egil Ahl (s) var beredd att regera vidare med stöd från sverige- demokraterna. ARKIVBILD:TOMASNYBERG
Egil Ahl (s) var beredd att regera vidare med stöd från sverige- demokraterna. ARKIVBILD:TOMASNYBERGFoto: 

Under fyra år styrdes Trelleborg av socialdemokrater och moderater under förevändningen att sverigedemokraterna skulle hållas utanför politiskt inflytande. I dag står det klart att det inte var något annat än just en förevändning från kommunalrådet Egil Ahls (s) sida för att säkra den egna makten. De vackra principerna var bara tomma floskler.

Efter höstens historiska valförlust sökte nämligen Egil Ahl upp sverigedemokraterna för ett möte. Enligt sverigedemokraternas Per Klarberg gjorde kommunalrådet det i den tydliga avsikten att stoppa sexpartiklövern från att ta över makten i Trelleborg.

"Han var väldigt entusiastisk och ville ha hjälp av oss så att nämndsorganisationen inte skulle förändras", säger Per Klarberg på nyhetsplats i dagens TA.

Egil Ahl förnekar att han var ute efter att samarbeta med sverigedemokraterna men hans förklaring "Jag ville veta var de stod i förhållande till sexklövern", talar för sig själv.

När det stod klart att moderaterna under Ulf Bingsgård gjorde allvar av att inte fortsätta samarbetet med socialdemokraterna, och när såväl kristdemokraterna som spi avvisat Egil Ahls inviter – då vände sig kommunalrådet i stället till sverigedemokraterna.

Egil Ahl var uppenbarligen beredd till någon form av överenskommelse med sverigedemokraterna – ett parti som socialdemokraterna över hela landet bojkottade under valrörelsen.

Exakt hur Egil Ahl hade tänkt sig att det här skulle fungera – att han som socialdemokratiskt kommunalråd skulle basera sin makt på ett stöd från sverigedemokraterna – är omöjligt att förstå. Vilka köttben var Ahl beredd att slänga ut? Hur föreställde han sig att socialdemokraterna centralt skulle reagera?

Svaret på den sista frågan står klart i dag: mötet med sverigedemokraterna betydde slutet för Egil Ahls politiska karriär.

Kommunalrådet sedan 18 år kunde ha lämnat politiken med respekt. Att bli bortröstad efter så många år är egentligen inget märkligt alls. Det är snarare en bedrift att ha klarat sig igenom så många val. Det är fler politiker än Egil Ahl som för sent insett att det är dags att lämna över till nästa generation – det kommer alltid en tid när folk vill ha något nytt. Och de flesta inser också att det kommer en tid när folk nostalgiskt säger "på Egils tid var det ordning". Nu kan de lägga till: " och det var makten framför allt".

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.