Annons
Nyheter

Lyssna till Pekgul

Nyheter • Publicerad 27 februari 2007

Nalin Pekgul, socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande, är alltid intressant att lyssna till. I går intervjuades hon i SvD, bland annat om hur det gick till när en kvinnlig partiledare skulle lobbas fram. Att det skulle bli en kvinna var självklart –kvinnliga kandidater överglänste de manliga enligt Pekgul.

Men det riktigt tankeväckande är den del av artikeln som handlar om synen på islam och fundamentalistisk islam. Som troende muslim, men utan slöja och övertygad om den sekulära statens överlägsenhet, så står Pekgul mitt i en konflikt som måste uppmärksammas. Hon har tidigare sagt att muslimska fundamentalister tar allt större utrymme i områden som Tensta och att hennes familj funderar på att flytta därifrån.

Annons

Nu, fortfarande kvar i Tensta, säger Pekgul:

"Det är mycket lättare att rekrytera en självmordsbombare i Sveriges invandrartäta förorter än i Istanbul och Kairo."..."Om du är troende muslim, men har respekt för demokratin och tycker att kvinnor och män ska leva jämställda, kan du få en tuff match i Tensta. De extrema religiösa grupperna blir bara starkare, identitetslösheten gör att många dras dit."

Pekguls bild är förstås bara en av många. Men den är viktig. Fundamentalismen finns i Sverige inom olika grupper. Att ta den militanta islamismen på allvar är avgörande för att försvara rättigheterna för de människor som kommit till Sverige i hopp om att finna en fristad från religiöst förtryck.

Det går inte att ha olika skalor för olika människor. Har man som utgångspunkt att rättigheter och skyldigheter är något som tillhör individer och inte religiösa eller kulturella grupper, så blir det möjligt att orientera sig.

Även mer moderata muslimska samfund måste tåla att kritiseras. Precis som den svenske katolske biskopen Anders Arborelius och den svenska pingströrelsens föreståndare Sten-Gunnar Hedin får välförtjänt kritik när de blandar ihop sin abortkritik med hot om att få sina församlingsmedlemmar att rösta bort alliansen, så ska muslimska eller judiska förträdare ställas till svars för sin syn på homosexualitet, jämställdhet, aborter och äktenskap över religionsgränserna.

Blundar man och väljer att inte låtsas om fundamentalismen i dess olika former, och ursäktar den med kulturell eller religiös tillhörighet, så är vi illa ute. Det är i själva verket då portarna öppnas för de etnicitetsfixerade politiska rörelserna, som till exempel sverigedemokraterna. Att ta det Nalin Pekgul säger på allvar, det är att i förlängningen försvara de grundläggande förutsättningarna för liberal demokrati.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons