Annons
Nyheter

Ljungman och flyktingarna

Nyheter • Publicerad 31 juli 2007
Vågar Ljungman leda opinionen? @08 Bildbyline:ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Vågar Ljungman leda opinionen? @08 Bildbyline:ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) har tagit Vellinge som exempel på en kommun som drar sig undan sitt ansvar för de flyktingar som kommer till Sverige.

Vellinge har under lång tid vägrat skriva på avtal med Invandrarverket och dess efterföljare Migrationsverket. Göran Holm (m), tidigare kommunstyrelseordförande och numera kommunfullmäktiges ordförande, har ihärdigt försvarat detta ställningstagande, bland annat med argumentet att staten vägrat förhandla om villkoren.

Annons

Men fö grannkommunerna Malmö och Trelleborg, som båda tog emot en står mängd flyktinginvandrare under Balkankrigen, har Vellinges vägran framstått som egoistisk.

Kritiken mot Vellinge är befogad. Den kommun som år efter år toppar Svenskt Näringslivs rankning över företagsvänliga kommuner, borde också klara av att visa den sidan när det gäller hur integrationspolitik ska se ut i praktiken. Om en liten del av den uppnosiga attityden gentemot staten användes till att visa kreativitet vad gäller att få nya invånare i utbildning och arbete hos företagen i kommunen, så skulle Vellinge kunna tjäna som ett föredöme.

Det moderata nejsägandet har onekligen varit populärt bland väljarna, och till skillnad från övriga skånska kommuner så fick sverigedemokraterna inget mandat i Vellinge. Den nye kommunstyrelseordföranden Lars-Ingvar Ljungman (m), som i höst ska träffa integrationsministern för att diskutera flyktingmottagandet, säger till Sydsvenskan:

"Vår linje har vi haft sedan 1986 och är definitivt inte valtaktik. Sedan gäller det att vara klar över det mandat man sitter på. Det ska väldigt mycket till för att driva en fråga emot majoriteten av väljarna."

Det är riktigt att det ska mycket till. Och frågan är då om Lars-Ingvar Ljungman har det som krävs. En politisk ledare som har en stark övertygelse måste också vara beredd att gå före och driva opinion i stället för att hänga efter som ett viljelöst snöre.

Det börjar rimligen med att Lars-Ingvar Ljungman deklarerar var han personligen står i flyktingfrågan. Kan Ljungman till exempel tänka sig att placera några av de asylsökande ungdomarna från Irak, Afghanistan och Somalia i Vellinge?

Man kan invända att den här frågan ingalunda är enkel. Det som kallas ensamkommande flyktingbarn handlar i nio fall av tio om ynglingar i 16-17-årsåldern som vill ha uppehållstillstånd i Sverige. I dag är de enligt Migrationsverket omkring 800 stycken, och enligt ett pressmeddelande för en dryg vecka sedan saknade 287 av ungdomarna en kommunplacering. Det handlar om familjehem eller grupphem, där de ska bo i avvaktan på beslut om uppehållstillstånd.

Det är ingen hemlighet att barnen i många fall har funktionen av "ankare" – när de fått uppehållstillstånd så kommer föräldrar och syskon efter. Men det hindrar inte att ungdomarna har rätt till en individuell prövning, och under tiden processen pågår måste de ha någonstans att bo och en skola att gå i. Varför inte i Vellinge?

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons