Annons
Nyheter

Liten församling, många kyrkor

Nyheter • Publicerad 8 maj 2009

Kyrkor är som geografiska tidsmarkörer i landskapet. Här har människor valt ut en plats och byggt en kyrka i religionens namn men även byggt en plats att samlas i. Kyrkor är inte bara en del av den religiösa historien utan en del av vårt gemensamma kulturarv.

Vad händer då med kyrkobyggnaderna i framtiden i takt med att Svenska kyrkan tappar medlemmar? Sedan staten och kyrkan skildes åt 2000 ger staten fortfarande ett bidrag till kyrkan i form av ett kyrkoantikvarisk ersättning. För 2009 är bidraget 460 miljoner kronor, pengar som ska gå till den merkostnad det blir av att till exempel bevara en kyrkas kulturhistoriska värde vid en renovering. I Sverige finns det 3 400 kyrkor, varav ungefär 500 i Lunds stift.

Annons

I Skytts kontrakt, bestående av Vellinge och Trelleborgs kommuner, finns det 46 kyrkor. I Hammarlövs församling utanför

Trelleborg fanns det fram till hösten 2007 åtta kyrkor – efter rivningen av Maglarps nya kyrka finns det idag sju kyrkor.

På torsdagskvällen presenterade religionssociologen Anna Davidsson Bremborg sin studie som hon genomfört i Hammarlövs församling och ett tjugotal personer har mött upp i Västra Tommarps församlingshem. Anna Davidsson Bremborg har studerat framför allt känslorna hos församlingsborna efter rivningen av kyrkan. Totalt svarade över 700 personer på enkäten.

När kyrkan är riven och grävskoporna har lämnat platsen har merparten av församlingsborna accepterat rivningen även om de gärna hade sett att man renoverat den. Det är en slutsats från Anna Davidsson Bremborgs studie. På båda sidor om den hållningen finns det dem som är helt emot och de som är helt för rivningen.

Efter att Anna Davidsson Bremborg avslutat sin presentation blir det en diskussion om framtiden. Vad händer med kyrkogården där kyrkan har stått? Eller rättare sagt, varför händer det inget? Debatten blir livlig. Kyrkoherden Thor Nilsson berättar att det finns en vision om framtiden. Bland annat finns det planer på att kyrkogrunden ska plattläggas, att man ska sätta upp ett kors och ställa upp en klockstapel.

Problemet är bara ekonomin. Det konstateras att det är en liten församling med många kyrkor. I grannförsamlingen, Trelleborg, finns det en stor församling med en kyrka. Kanske blir en sammanslagning av församlingarna en helt nödvändig väg för framtiden.

Underhållet och driften av svenska kyrkobyggnader kan beskrivas som en tickande bomb. Troligen är inte rivningen av Maglarps nya kyrka inte den sista kyrkan som rivs i Sverige i modern tid. Därför måste vi börja diskutera vem det är som ska ha ansvar för Sveriges största sammanhållna kulturarv i framtiden, Svenska kyrkan eller staten?

För kyrkornas egen överlevnad måste det också finnas utrymme för att i högre grad använda dem till annat än för religiösa andamål.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons