Annons
Nyheter

Lektorer till gymnasiet i Trelleborg

Nyheter • Publicerad 12 februari 2008

ººGymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Trelleborg beslöt den 20 juni 2007 om konkreta mål som skall möjliggöra förverkligandet av visionen om Söderslättssom ett kunskapsgymnasium i tät dialog med såväl allmän sektor, näringsliv och högre utbildning.

Med Teknikcollege, lärlingsutbildning och Campus har grunden lagts. Som ett ytterligare steg i detta arbete är det nu angeläget för nämnden att stärka gymnasieskolans forskningsanknytning genom att anställa lärare med avslutad forskarutbildning, lektorer.

Annons

Forskande lärarna skall hjälpa till att bygga broar till högskolan och öppnar en karriärväg inom läraryrket som kan locka fler högkvalificerade till skolans värld.

Vid kommunaliseringen av skolan 1989 fanns i Sverige 1350 lektorer, idag är antalet drygt 300, varav en på Söderslättsgymnasiet. Hälften av dagens lektorer är 60 år eller äldre, och således kommer det att om fyra år bara finnas 200 lektorer kvar, Detta är allvarligt då lektorerna borde utgöra den primära länken mellan gymnasieskola och högre utbildning.

Underlaget för denna kategori av lärare finns redan vid universiteten, som utexaminerar ett stort antal doktorer.

Genom bristande kommunikation mellan skola och universitet och högskolor söker dessa forskarutbildade personer sällan skolans fåtaliga lektorstjänster, vilket bland annat beror på att skolornas uppdrag till lektorerna i regel är diffust.

Befintliga lektorers unika kompetens har dessutom försummats sedan länge, den borde i stället tillvaratas och användas på ett konstruktivt sätt. Att bedriva forskning inom tjänsten borde vara en rättighet för alla lektorer, för att de ska kunna bibehålla sin forskarkompetens och även upprätthålla kontakten med universitet och högskolor. Lektorerna kan då leda och utveckla sitt ämne, bedriva fortbildning för kollegorna och popularisera forskningen bland eleverna.

Detta förutsätter att en avsevärd del av tjänsten utgörs av forskning, i så fall skulle lektorstjänsterna även kunna attrahera forskarbegåvningar och lektorerna kunna bli förtrupp i skolutvecklingen.

Gymnasie- och vuxenutbildningsämnden gett förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att i takt med att tjänstgöringsutrymmet uppstår till följd av naturlig avgång inrätta sammanlagt åtta lektorstjänster, varav hälften inom ämnesområdena teknik och naturvetenskap och hälften inom ämnesområdena humaniora och samhällsvetenskap.

Vi förutser att denna satsning kommer att bli en viktig del av Trelleborgsalliansens vision om ett Kunskapens Trelleborg.

Lars Hemzelius , (fp)

Lars Mikkelä, (m)

Annons

Göran Gärtner , (m)

Christina Hilding , (kd)

Lars Bygnell , (c)

Caija Green, (spi)

gymnasie- och vuxen-utbildningsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons