Annons
Nyheter

Låtsasutredning löser inget

Nyheter • Publicerad 24 september 2004
Varför utreda med facit klart? Anna Hedberg, Berit Andnor och Hans Karlsson. Foto: Fredrik Persson PRESSENS BILD
Varför utreda med facit klart? Anna Hedberg, Berit Andnor och Hans Karlsson. Foto: Fredrik Persson PRESSENS BILDFoto: 

Nu ska det svenska socialförsäkringssystemet utredas. Det har sagts många gånger, men äntligen börjar det stora utredningsmaskineriet rulla igång. Det kommer att ske i flera steg och ta många år. Först ska en ensamutredare, Anna Hedborg, på regeringens uppdrag göra en översyn. Sedan ska en stor parlamentarisk utredning börja arbeta.

Det låter lovande och det är ett enormt angeläget och svårt arbete som måste göras. Därför var det ganska nedslående att höra de två ministrarna Hans Karlsson och Berit Andnor presentera direktiven för den första utredningen på torsdagen.

Annons

Det kommer inte alls att bli fråga om att Anna Hedborg förutsättningslöst ska få gå igenom hela socialförsäkringssystemet.

Redan i direktiven undantas a-kassan, föräldraförsäkringen och ålderspensionerna. Dessutom säger ministrarna att systemet i stort sett fungerar bra och att det mest handlar om att utveckla det för att öka legitimiteten. Samtidigt som de medger att Sveriges förutsättningar att behålla det gamla systemet minskar snabbt, genom att allt fler blir äldre och sjukpensionerade och unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden, signalerar de alltså att det inte är någon fara på taket.

Det är helt fel strategi. Det Sverige behöver, i ljuset av just de demografiska förändringarna, sjukskrivningskrisen och fuskdebatten, är en total och genomgripande reformering av hela systemet. Den parlamentariska utredningen, om någon, måste tillåtas börja från fundamentet och förutsättningslöst komma med nya idéer.

Resultatet kan mycket väl bli att man behåller de försäkringsprinciper som gäller i dag: där man själv genom arbete får

betala in sin försäkring. Men hur mycket detta sedan ska fyllas på med skatteuttag för att samhällets åtaganden ska kunna verkställas måste få hållas öppet. Likaså måste man diskutera i vilken mån privata försäkringar ska kunna användas som komplement. (LNB)

Statsminister Göran Persson har sagt att ett större inslag av egenavgifter i socialförsäkringarna inte betyder att skatterna ska

sänkas. Medborgarna ska alltså finna sig i att leva under fortsatt högt skattetryck samtidigt som det som kommer att upplevas som ytterligare pålagor drabbar dem? Det är verkligen inte rätt väg att gå om man vill öka legitimiteten hos det gemensamma

försäkringssystemet. Betalar man in något vill man kunna få ut något, inte uppmanas att betala extra mycket.

Hans Karlssons och Berit Andnors föresats att mota bort alla som över huvud taget vill diskutera en reformering av hela systemet bådar inte gott. Men den är symptomatisk för socialdemokratin. Allt ska förbli vid det gamla. Annars får det vara.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons