Annons
Nyheter

Låt hemtjänstpersonalen bestämma mer

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2007

Det har skrivits en del kloka insändare om äldreomsorgen med skrämmande innehåll den senaste tiden. Innehållet är inte obekant för oss i Kommunal, de anställda eller för arbetsgivaren.

Ändå verkar det vara så svårt att göra något åt förhållandena som råder.

Annons

I dag arbetar de anställda varannan helg, många kvällar som tycks förläggas så att man slutar senare och senare och börjar igen dagen efter redan klockan sju – om inte arbetstidslagen förbjuder det.

Tjänster vakansprövas vilket innebär att går det att klara verksamheten utan att återbesätta tjänsten så är det detta som gäller. Vad är det som avgör hur det ska hanteras?

Jo, naturligtvis försöker arbetsgivaren först pussla in arbetsuppgifterna på övrig personal och om det går nöjer dom sig med det. Det kan ju tyckas klokt, men det leder till stress för personalen och mindre omvårdnadstid för vårdtagarna.

Heltidstjänster försvinner i takt med att tjänsterna vakansprövas. Om tjänsterna återbesätts, konverteras dessa till tjänster med lägre sysselsättningsgrad. Alltså deltidstjänster. Skälet är, säger arbetsgivaren, att det är svårt att effektivt använda heltidstjänster i verksamheten.

Det ligger en sanning i att personalen rent schematekniskt överlappar varandra vissa tider om flera arbetar heltid och att det blir överlappning under tider då inte all personal behövs till "kunden".

I dag mer än någonsin tidigare borde detta inte innebära ett problem, varken ekonomiskt eller på något annat sätt.

Personalen ska idag utföra ett stort antal uppgifter som inte alls har med den direkta omvårdnaden om "kunden" att göra. Det är till exempel dokumentation, arbetsplatsträffar och olika uppdrag som innebär att du som personal ska vara mentor för dina arbetskamrater inom olika områden. Allt detta skulle kunna ligga som arbetsuppgifter utanför den schemalagda "kundtiden".

På detta sätt skulle även personal inom vården ha möjlighet att arbeta heltid utan att behöva stressa mellan olika arbetsuppgifter. Vi från Kommunal har påpekat detta vid ett flertal tillfällen.

När det gäller det lagda sparbetinget har vi sagt så här, precis som någon av insändarskribenterna också påpekade: Låt personalen tillsammans med sin chef analysera sin verksamhet och komma med förslag till förändringar och förbättringar. Detta skulle inte kosta konsultarvode, men och det är vi säkra på, skulle ge mycket bättre resultat.

Delaktighet är att alla ska kunna vara med och påverka. Respekt är att allas åsikter ska respekteras.

Annons

Ansvar är att få lov att ta ansvar genom att bli hörd och sedd.

I dag känner de flesta anställda sig uppgivna.

Situationen i dag kräver att alla hjälps åt för att det ska bli så bra för våra äldre och handikappade som möjligt. Det går inte att förvänta sig att de anställda ska orka ge mer av sig själv om ingen lyssnar på eller ser de signaler på uppgivenhet och trötthet som finns på många arbetsplatser.

Nu vill Alliansen lägga ut delar av vården på entreprenad.

När anbud ska begäras in måste först ett förfrågningsunderlag skrivas med tydlig kravspecifikation. Det vore intressant om Alliansen kontrollerade hur den kommunala äldrevården motsvarar de krav man tänker ställa på en privat entreprenör. Kan man begära mer av dessa företag än man begär av den egna kommunen?

Politikerna i Vård- och omsorgsnämnden har ansvar för arbetsmiljön inom äldreomsorgen. En bra arbetsmiljö bygger på trivsel, bra arbetstider, delaktighet och respekt för den enskilde anställde. Den goda arbetsmiljön är grunden till god och trygg omvårdnad.

Nu förväntar vi oss att ansvariga politiker tar sitt ansvar.

Gun Tenggren

ordförande

Kommunal Skåne

Sektion 21

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons