Annons
Nyheter

Låsta positioner om skolmaten

Den heta debatten om lunchavgift för Trelleborgs gymnasieelever går vidare. Det senaste draget kommer från oppositionsrådet Catherine Persson (S) som begärt ett extra kommunfullmäktige för att lyfta frågan dit.
Nyheter • Publicerad 16 september 2009

Turerna kring skolmatsavgiften har varit många sedan gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 10 juni beslutade att införa en avgift på 1 000 kronor på skolmaten. Beslutet fattades med ordförande Lars Hemzelius (FP) utslagsröst. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Därefter har S och SD var för sig överklagat beslutet till länsrätten eftersom de anser att kommunfullmäktige ska ta beslutet om lunch­avgift och inte nämnden. Länsrätten har nu att avgöra frågan men det kan dröja. Därför krävde Socialdemokraterna i Trelleborg ett extra sammanträde i kommunfullmäktige för att kunna riva upp beslutet.

Annons

Positionerna är låsta. Antingen gratis skolmat eller som nu en avgift på 1 000 kronor. Skulle länsrätten anse att fullmäktige ska fatta beslutet lär rivas upp.

Att ta betalt för skolmaten är Trelleborg inte ensamma om. I Skåne är det uppemot femton kommuner som tar betalt för gymnasie­elevernas skolmat. I Vellinge får eleverna betala 800 kronor per termin. Men att gå från noll till 1 000 kronor, vilket skulle föra upp Trelle­borg till bland de dyrare kommunerna i sydvästra Skåne, är ett drastiskt steg.

Att dessutom göra det utan majoritet i kommunfullmäktige är kanske inte den rätta vägen att gå.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons