Annons
Nyheter

Lasarettet på bantningskur

Nyheter • Publicerad 18 september 2004
Vårdplatserna riskerar bli färre på lasarettet.
Vårdplatserna riskerar bli färre på lasarettet.Foto: 

Oron för konsekvenserna av Skånsk livskraft har aldrig tagits på allvar. Kritiken och frågorna har viftats bort – klart och tydligt har det förklarats att projektet ska drivas igenom till varje pris. Protesterna i Trelleborg handlade enligt regiontoppen om vilseledande information och inget annat.

Vi står där med ett för hundratals miljoner kronor renoverat lasarett. Alla inser att misstankarna om att det skulle bli till det sämre var ogrundade. Alla förstår att personalen som ringde i varningsklockan var helt snett ute.

Annons

Eller?

Skånsk livskraft ska kosta 900 miljoner kronor att genomföra och en omorganisations- och flyttningskarusell av stora mått ska sätta fart. Läkarföreningarnas ordförande Ingrid Sandhall har enligt Kvällsposten sagt "Jag tror det blir kaos", angående sjösättningen av Skånsk livskraft.

Hon är som bekant inte ensam i sin skepticism. Region Skånes egna revisorer har förklarat att ett av huvudsyftena med Skånsk livskraft, att patienter ska söka sig till rätt vårdnivå direkt, inte är ett problem i dag. Det som saknas är helt enkelt resurser för att ställa snabba diagnoser.

På Trelleborgs lasarett har personal från sköterske- till chefsläkarnivå förklarat sig missnöjda med omstruktureringsplanerna, som bland annat innebär en väsentligt bantad akutverksamhet när kirurgjouren försvinner höst. De försämringarna är kända sedan tidigare.

Nu visar det sig att det ska bantas mer. Budgeten för Trelleborgs lasarett kommer, som Allehanda kan berätta på nyhetsplats i dag, att bli mindre än förra året. Någon uppräkning för ökade kostnader sker inte.

Det kommer att ställa krav på nya besparingar. Besparingar i peronalintensiv sjukhusverksamhet kan bara betyda en sak: mindre personal och mindre vård. Lasarettet kommer inte att ha råd att ha fem fulla avdelningar i gång.

Chefsläkare Eva Nitelius säger till TA att det blir nödvändigt med en drastisk minskning av antalet vårdplatser, jämfört med de ursprungliga planerna. Det betyder att fler patienter får finna sig i att vårdas långt ifrån hemmet under längre tid.

I Skånsk livskraft talas det varmt om närsjukvård. För Trelleborgs del ligger kanske ordet fjärrsjukvård närmare sanningen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons