Annons
Nyheter

Lärlingsutbildning på G

Nyheter • Publicerad 7 juni 2007

Nu inför regeringen en modern lärlingsutbildning på gymnasiet. Äntligen får ungdomar som har en önskan att jobba praktiskt och utbilda sig inom ett yrke bättre möjligheter till det.

Var tredje svensk tjugoåring saknar i dag gymnasieutbildning. Framförallt är avhoppen från yrkesprogrammen stora, även om vi i Trelleborg ligger på den bättre halvan – mycket tack vare vår kompetenta personal. Huvudorsaken är att alla elever har tvingats läsa nästan ett helt år av allmänteori, oavsett om man vill söka sig till högskolan eller gå direkt ut i arbetslivet. Det har gjort att många har ledsnat och struntat i sina studier.

Annons

Det är dags att uppvärdera yrkesutbildningarna. Alla ungdomar vill inte bli akademiker, och näringslivet behöver kvalificerade yrkesarbetare. Lärlingsutbildningar är en unik möjlighet för ungdomar att lära sig ett yrke och tidigt få kontakt med branschen.

Det ger en värdefull fot in på arbetsmarknaden och en möjlighet att lära sig yrket av dem som kan det bäst – nämligen de som har sysslat med det i flera år. I dag har många ungdomar svårt att få jobb. Samtidigt har företagen problem med att hitta kompetent yrkesutbildad arbetskraft. Lärlingsutbildningar är en möjlighet både för ungdomarna och företagen.

Med regeringens förslag på lärlingsutbildning får eleven möjlighet att vara minst halva sin utbildningstid på en arbetsplats och den andra halvan i skolbänken. På så sätt får eleven en bra utbildning och branschen får kompetent arbetskraft.

Trelleborgsalliansen kommer helhjärtat att verka för att införa lärlingssystemet på yrkesutbildningarna på Söderslättsgymnasiet. Det är värdefullt för våra ungdomar och för samhället. Vi är förhoppningsfulla om att Trelleborgs näringsliv också vill ta sitt ansvar. Intresseanmälningar tas tacksamt emot.

Lars Hemzelius(fp),

ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons