Långt från Mallorca
Sol, hav, kritvita stränder. I reklamen är Thailand ett himmelrike. Landet är ett särskilt populärt turistmål så här års, när många nordeuropéer vill fly från slask och snö.
Vad många soldyrkare tycks glömma är att Thailand inte är Kanarieöarna eller Mallorca, utan ett politiskt instabilt land med en lång historia av kupper.
Bara för ett par år sedan tvingades den dåvarande premiärministern Thaksin Shinawatra bort i en militärkupp. Sedan dess har läget varit mer eller mindre oroligt.
På tisdagen stormades flygplatsen Suvarnabhumi utanför Bangkok av PAD, Folkalliansen för Demokrati. Syftet med demonstrationerna var att hindra den nuvarande premiärministern Somchai Wongsawat från att återvända till landet från ett toppmöte i Peru. PAD anklagar regeringen för korruption och för ett alltför nära samarbete med Shinawatra.
På onsdagen avlöste rapporterna varandra. Först kom besked om att det thailändska parlamentet skulle upplösas. Den thailändske arméchefen general Anupong Paochinda höll en presskonferens där han uppmanade premiärministern att utlysa nyval och demonstranterna att avlägsna sig från flygplatsen.
Därefter meddelande premiärministern att han avvisar arméchefens krav. Regeringen har blivit demokratiskt vald, den sitter kvar, var budskapet.
Också i bästa fall lär det ta tid innan den politiska situationen stabiliseras och man kan hoppas på en återgång till de demokratiska spelreglerna. Nyval är ingen önskvärd lösning: efter den förra militärkuppen tog det ett år innan ett val kunde genomföras.
Turismen påverkas givetvis. Tusentals resenärer – varav minst ett trettiotal svenskar – satt på onsdagen fast på flygplatsen eller inne i Bangkok.
Ändå avrådde inte UD från resor till Thailand.
"Vi har ju haft ett inrikespolitiskt problem i Thailand under ganska lång tid nu och det har inte förekommit några attacker mot turister, så det är inte en bedömning vi gör just nu" sade Anders Jörle, UD:s presschef, i Ekot.
De svenska resebyråerna tycks endast ha gjort smärre ändringar i sina program. På onsdagen förklarade en representant från Fritidsresor i Svenska Dagbladet att bolaget inte har några flighter planerade under veckan. Ving gav beskedet att flyg som skulle ha gått från Bangkok hade fått dirigeras om. De stora resebyråernas hemsidor visade fortfarande bilder på idylliska thailändska stränder.
Krismedvetandet borde vara högre än så. Vad händer om läget förvärras? Förväntar sig turisterna att flygas ut från badorterna med hjälp av svenska UD?
Det finns många fördelar med den globala turismen – enligt tidningen Bangkok Post står turistindustrin för omkring sex procent av Thailands BNP.
Men resebolagen har ett stort ansvar när det gäller att berätta om de potentiella riskerna på resmålen. Och den som planerar en semester på andra sidan jorden bör läsa på om det politiska läget och fundera över vilka regimer man är beredd att stötta.
Det är naivt att tro att oroligheterna i Bangkok inte kan nå ut till de vackra stränderna. Som turist måste man vara medveten om att ett svenskt medborgarskap inte är någon världsomfattande trygghetsförsäkring.