Annons
Nyheter

Lagstifta om civilkurage

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2008
Otto von Arnold, kd
Otto von Arnold, kdFoto: 

I stort sett dagligen rapporterar medierna om brott som begåtts utan att någon har gjort något för att gripa in och avbryta den pågående gärningen. Vittnen står passiva och låter våldtäkten eller misshandeln fortgå. Det är en skrämmande bild av dagens Sverige. Ingen bryr sig. Ett sådant samhälle vill vi kristdemokrater inte ha. Samma gäller för en majoritet av det Svenska folket!

Vi vill ha ett medmänskligare samhälle där man med stolthet visar större ansvarstagande och större solidaritet. Ett steg mot att nå detta är att införa en civilkuragelag som ger ökad drivkraft att handla för att hjälpa. Vi vill ha en lag där var och en förväntas agera utifrån den egna personliga förmågan. Det kan handla om att ropa på hjälp eller att ringa polisen när man ser ett brott begås. De flesta av oss har i dag en mobiltelefon i fickan och det är inte svårt att ringa 112 för att tillkalla polisen. Ändå görs detta alltför sällan.

Annons

Tänk för en sekund att det är du som blivit överfallen och ligger på trottoaren och får ta emot en skur av sparkar. Innan du förlorar medvetandet hinner du uppfatta att det står en grupp och tittar på. Skulle inte du då vilja att de på något sätt ingrep för att rädda dig?

Tvärt emot vad vissa ledarskribenter och bloggare hävdar kommer det inte att krävas att vi ska riskera liv och lem, bara att försöka göra något utifrån vår förmåga. Det viktiga är att agera i någon form. Om man drar konsekvenserna av att deras synpunkter förespråkas feghet och "sköt dig själv och skit i andra" – attityd. Det har dålig förankring hos folket.

I en undersökning som Synovate Temo gjorde i maj är 66 procent positiva till en civilkuragelag och skulle känna sig tryggare om vi hade en sådan. Sverige behöver bli ett ännu tryggare och schysstare land att leva i. Det blir tryggare om vi bryr oss.

Otto von Arnold Riksdagsledamot (kd) Ledamot av Justitieutskottet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons