Lagligt att stjäla filer?
Antag att ett låsföretag konstruerar en nyckel som kan dyrka upp alla lås, och säljer den billigt. Ger det alla rätt att öppna andras kassaskåp? Ja. De som argumenterar för fildelning – bland annat några moderata riksdagsmän – tycks resonera så: eftersom tekniken att kopiera andras musik finns bör kopieringen vara tillåten.
En gång fann jag i en juridisk tidskrift en ledare som jag kände igen. Jag hade själv skrivit den, i Dagens Nyheter. Men i den juridiska tidskriften var den undertecknad av chefredaktören. Han hade "lånat" min text. Jag fick tag på honom och framförde några synpunkter, ganska uppriktigt formulerade. Han betalade det skadestånd jag begärde.
En annan gång fann jag på Aftonbladets kultursida ett kåseri som många år tidigare skrivits av DN:s kåsör Red Top. Det var då undertecknat av en av Aftonbladets kulturskribenter. Han hade stulit Red Tops text.
Förra infrastrukturministern Ulrica Messing förklarade att hon själv laddade ned musik från nätet. Jag mötte henne i en debatt och försökte tala om principiella synpunkter. Hon visade sig vara resistent mot intellektuell påverkan.Vi har lagar mot stöld av materiell egendom. Upphovsmannarätt och patenträtt ska skydda individer och företag mot stöld av deras immateriella egendom, det vill säga musik, texter, uppfinningar.
Frågan är varför det senare ska vara mindre viktigt än det förra. Musik och medicin är två från denna synpunkt närliggande produkter. Ett musikförlag kan betala tjugo band för att spela in skivor. Förlaget vet från början inte vilken av skivorna som "slår". Det är kanske bara en av tjugo. Men den skivan måste bära inspelningskostnaderna även från de misslyckade nitton.
Ett läkemedelsföretag satsar många miljoner på säg tjugo olika preparat. Kanske bara ett blir en lyckad medicin som kan säljas. Men den måste ge en vinst som finansierar utvecklingskostnaden för alla misslyckade preparat. Att spela in en skiva, eller ta fram ett nytt läkemedel, kostar mycket pengar, med den här kalkylen. Att producera nya skivor, och fler piller, kostar inte mycket. Produktionskostnaden på marginalen är mycket låg. Men företaget bakom skivan och pillren måste kunna ta ut ett pris som täcker hela utvecklingskostnaden. Därför måste företaget skyddas mot plagiat. Ty: det är lätt för någon att kopia musiken på en skiva, och att knäcka den kemiska formeln för ett läkemedel, och sedan starta massproduktion för mycket små kostnader.
Utan legalt skydd för upphovsrätt och patent kan företag som producerar exempelvis musik och medicin inte överleva. Och utan dem överlever inte heller deras produkter. Då blir livet inte heller så lätt för dem som kopierar. Ty utan nya original blir det i längden inga nya kopior.
Nils-Eric Sandberg har varit ledarskribent i Dagens Nyheter och är publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.