Annons
Nyheter

Krönika Trelleborgs speciella kultur

Framtidsplanerna fick sig en knäck i universitetsstaden. Den stora telekomjätten som hade försörjt så många, både metallarbetare och ingenjörer, och gett möjlighet till de snabbväxande konsultföretagen i teknikbyn, rasade (nästan) samman.
Nyheter • Publicerad 10 november 2003

De IT-företag som knoppats av från universitetet och vuxit till tusentals anställda spridda över världen hade under 1990-talets slut dragits med av fartblindheten under börsyran och ägnat sig mer åt att beundra aktiekursracet än att utveckla hållbara kundrelationer. Utdömda försöker de nu vända från sin bottenposition. Men staden ger inte upp. Tvärtom rusar man vidare i sina vilda visioner om att fördubbla befolkningen på 10 år och i teknikbyn med de många tomma kontorshusen som telekomjätten och konsultbolagen lämnat efter sig, byggs ett jättehus för nästa generations högteknologiska industri; baserad på forskning inom ett område som döpts till livsvetenskaperna. Professorerna på universitetet är lika mycket, om inte mer, entreprenörer och visionärer som akademiker. De ska göra världen bättre och sig själva och staden rikare. Det handlar om allt från att informationstekniken ska sköta det mesta av det arbete i hemmet som vi inte hinner med och papper med elektroniskt bläck som gör affischer levande och kan känna om mjölken är sur (fråga inte hur och varför) till att göra regionen till ett logistikens centrum och utveckling av modifierad mat som ska ge oss ett bättre och friskare liv. Allt i staden är inriktat på framtiden och kommunens slogan är formad därefter "Där idéer blir verklighet". Rädslan för det nya finns inte. Tvärtom är det en nästintill naiv tro på människans förmåga och att satsningar alltid kommer att bära frukt. Det gäller i teknikbyn och i hockeylaget, för universitetsstaden har saknat det folkliga i att ha ett elitlag att samlas kring. Det nya hockeylaget -- som ska få en ny läcker isstadion byggd -- är skapat mer på framtidsoptimism än tradition. I Linköping vill man ha mer av det nya, fler impulser, och är du ny i stan så spelar det ingen roll -- tvärtom ju mer annorlunda erfarenhet desto bättre. Ibland släpper också verklighetsförankringen och pengar, även skattetalarnas pengar, används på ett galet sätt. Men väl medvetna om att Lund och Uppsala har helt andra traditioner att bygga på så har östgötakommunen med framgång profilerat sig som en universitetsstad i framkant, där samhörigheten med näringsliv ses som en självklarhet. Den i positiv bemärkelse halvt galne landshövdingen, regionens politiker och näringsliv hade aldrig accepterat en tillvaro utan motorväg och snabbtåg. Förbindelserna till Stockholm är avgörande på många sätt. Slår man inte på trumman så hörs man inte. I Trelleborg kan man snarare få känslan av att man helst ska vara trelleborgare sedan fem generationer för att riktigt bli lyssnad på. Först då kan man ju ha förstått den speciella kultur som präglar just denna stad. Kanske är det bara en orättvis misstanke att det brister så i omvärldsintresset. Men någon motorväg eller ens Pågatåg, det har vi inte.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons