Annons
Nyheter

Krönika Helan Öman: Den svenska drömmen

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2006

"Då blir det som i USA". Orden klingar välbekant från tiden då Göran Persson var statsminister. I debatter med moderatledarna målade han gärna upp skräckscenarier för hur högerpolitik skulle påverka Sverige. Att USA inte är något önskvärd förebild behöver inte längre påpekas i den svenska debatten. Efter att länge ha förknippats med allt från klassklyftor till imperialism av vänstertroende politiker och debattörer har många myter börjat sjunka in som sanningar hos många svenskar.

Följaktligen är Sverige det med råge mest USA-skeptiska landet i Norden, enligt en ny undersökning av Nordiska rådet. Frågan är varför endast en av tio i Sverige tycker att samarbete med USA är viktigt mot nästan hälften av danskarna och en tredjedel av norrmännen.

Annons

Har vi i Sverige en helt annan, tydligare och mer heltäckande rapportering från Irakkriget som gör oss mer informerade än våra grannar? Sannolikt inte. Troligare är att det hänger ihop med den offentliga debatten och de värderingar som i hög grad präglar samhället efter decennier av nästan obruten socialdemokrati.

Under riksdagens frågestund på torsdagen påmindes återigen politiker och väljare om vilka prioriteringar en vänsterregering skulle ha gjort om den fått chansen. Oppositionen uttrycker stor oro för utsikterna med en borgerlig regering med sänkta bidrag och som betonar ökad tillväxt. Inkomstskillnader framstår som ett oerhört hot mot samhället oavsett om de är ett resultat av fria val och hårt arbete eller inte.

I alla länder kommer det ofelbart att uppstå skillnader mellan invånarnas liv och levnadsstandard. Detta för att människor väljer att jobba olika mycket och med olika uppgifter. I Sverige har detta traditionellt sett till varje pris motverkats med omfördelningspolitik. Något som effektivt kväver både incitamentet att arbeta liksom människors reella möjlighet att göra klassresan.

Den amerikanska drömmen använder i stället detta som drivkraft för landets tillväxt och för enskilda som vill skapa sig en bättre tillvaro. Och det är betydigt lättare att skapa sig en sådan på andra sidan Atlanten. Den sociala rörligheten är högre. Det amerikanska medianhushållet har nära åtta gånger så mycket undansparade pengar som det svenska – omkring 400 000 kronor. De sparade pengarna minskar människors oro och ökar deras frihet. De går att ta till vid arbetslöshet, om värdet på huset skulle sjunka, för att ge barnen en bra start i vuxenlivet eller om man i vuxen ålder skulle vilja vara hemma med barn eller vidareutbilda sig. En trygghet och frihet som nästan saknas i Sverige.

Tyngda av skattetrycket lever en stor andel svenska familjer i en verklighet där två heltidslöner är en nödvändighet för att få tillvaron att överhuvudtaget gå ihop. Braskande kvällstidningsrubriker förklarar hur en sänkning av ett bidrag med ett par hundralappar slår undan benen ekonomiskt på hundratusentals svenskar. Det är i motsats till de välgödda USA-myterna inte skräckpropaganda. Det är en ytterst verklig effekt av att medborgarna alltför länge beskattats till ruinens brant. Denna onda cirkel måste den borgerliga regeringen skapa förutsättningar att bryta. Svenskarna behöver också en dröm.

Helena Öman är ledarskribent på liberala nyhetsbyrån, LNB

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons