Annons
Nyheter

Kreditoron sprider sig

Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Köer utanför det brittiska bolånebolaget Northern Rock. BILD: ANDREW MILLIGAN, SCANPIXFoto: 

I England köar människor i timmar för att få ut sina pengar från bolånebolaget och banken Northern Rock. Företaget har drabbats av den kreditoro som spridit sig från USA.

Northern Rock är beroende av att låna upp pengar av andra aktörer på finansmarknaden . Men kreditoron har gjort det svårare och dyrare – och Northern Rock klarade inte att få fram tillräckligt med pengar för att kunna bevilja huslån. Det blev den utlösande faktorn för att många kunder med sina sparslantar på konton i banken ville ta ut dem.

Annons

Först när Storbritanniens nye finansminister Alastair Darling i går förklarade att regeringen garanterade spararnas pengar är säkra "Every Penny is safe" så lättade köerna och bankens aktiekurs återhämtade sig något från sin bottennotering.

Det hette länge från många experter att kreditkrisen i USA var en lokal angelägenhet, begränsad till de företag som siktat in sig på att låna ut pengar till hushåll med de minsta marginalerna.

Men problemen spred sig snabbt. Vem var det egentligen som hade lånat ut pengarna till bostadslåneföretagen? Bankerna började tvivla på varandra och höjde priset på att låna pengar sinsemellan. Centralbankerna ökade utlåningen drastiskt för att säkra tillgången på likvida pengar och hålla paniken borta.

Men nervositeten fortsatte och räntorna som bankerna tar ut för att låna pengar till varandra steg vidare.

"Kreditfrossan" har också spridit sig till Sverige, men i konsumentledet handlar det än så länge om att de rörliga bolåneräntorna stiger till följd av att den bankinterna Stiborräntan gått upp. Statliga SBAB och andra bolånegivare har höjt 3-månadersräntan i flera steg den senaste veckan till följd av det.

Det är svårt att avgöra hur allvarligt det här är. De ekonomiska sambanden är komplicerade och nyckfulla. Så länge det handlar om människor så finns känslor alltid inblandade. Börshickan är det tydligaste exemplet på kampen mellan optimister och pessimister. Bara i går bytte börsen ansikte flera gånger.

När den förre amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan går ut och varnar för att bolånebubblan är en riskfaktor för global recession så spär det på de pessimistiska spekulationerna. Även om en del konjunkturbedömare skruvat ned förväntningarna på den svenska ekonomins utveckling, så är huvudlinjen att högkonjunkturen fortsätter. Ser man till den tid av högkonjunktur i kombination med billiga pengar som har varit, så handlar bankoron förmodligen om en nyttig tillfällig baksmälla, inför en mer normal situation där dyrare bolån kyler av bostadsmarknaden, företagens investeringar dämpas och riskkapitalisternas företagsköp och raider mot börsbolag blir svårare att finansiera.

Och det behöver inte vara fel.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons