Annons
Nyheter

Köpa eller spara?

Nyheter • Publicerad 30 juli 2008

Klyftorna ökar. Detta har varit ett tema i debatten de senaste fyrtio åren, då inkomsterna både före och efter skatt pressats ihop mer än någon gång tidigare i historien.

Den permanenta kritiken mot USA handlar mycket om samma sak. Och med det vanligaste måttet har inkomstspridningen ökat något i USA det senaste decenniet. I en studie, refererad i senaste numret av The Economist, har två ekonomer från Chicagouniversitetet analyserat inkomster och priser närmare. De finner att hushåll i lägre inkomstskikt i huvudsak köper varor, som ofta fallit i pris, bland annat tack vare den ständigt billigare elektroniken, och importen från Östasien. De högre inkomstskikten lägger mer pengar på att köpa tjänster, som ökat kraftigt i pris.

Annons

Förändringen i inkomster motsvarar alltså inte någon förändring i konsumtionsnivå.

En figur som Bill Gates bidrar till att inkomstspridningen ökat statistiskt. För jämlikhetsivrarna vore det bättre om Gates blivit skjuten innan han startade sitt Microsoft.

Men en annan amerikansk ekonom, W J Baumol, har visat att i längden tillfaller cirka 90 procent av värdet av en uppfinning eller ny konstruktion inte uppfinnaren utan konsumenterna. Det är ju inte enbart Bill Gates som använder Microsoft.

I Sverige är inkomsterna jämnt fördelade – men inte ägandet. Skatterna gör det svårt att spara ihop till något. 20 procent av förmögenheterna är resultat av sparande och företagande, 80 procent av arv. I USA är relationen den omvända.

Det mesta av förmögenheterna i Sverige ligger i den egna bostaden. Tidigare kunde villaägarna göra vinster på att låna. Det berodde på kombinationen av hög inflation och hög marginalskatt. Om inflationen var 10 procent var räntan 12. De 10 procentenheterna var ersättning för inflationen. Detta fungerade som en amortering på lånets realvärde – ty realvärdet av lånet minskade ju med inflationen. Men eftersom denna amortering formellt var ränta var den avdragsgill mot 60-80 procents marginalskatt.

Därför var det lönsamt att låna. De som köpte hus i tid tjänade pengar.

Men sedan 16-17 år är de här mekanismerna borta. Avdragsrätten är nere i 30 procent och inflationen har försvunnit. Alltså är det nu svårare att tjäna pengar på att skaffa egen bostad.

De som sparar till ett eget hus måste dra ned sin konsumtion. De som föredrar hyresrätt behöver inte spara utan kan lägga hela inkomsten på konsumtion, exempelvis utlandsresor.

Båda kan i utgångsläget ha haft samma inkomst. Men efter tjugo år sitter hyresgästen med album fyllda av foton från alla glada resor, medan villaägaren sitter i eget hus, utan album. Allt är följden av olika preferenser. Och vari ligger orättvisan i detta?

Nils-Eric Sandberg är fd ledarskribent i Dagens Nyheter och publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons