Annons
Nyheter

Konkurrens bäst för miljö och ekonomi

Nyheter • Publicerad 25 juni 2007

Replik till Göran Holm ("Kommun" TA 12/6)

Göran Holms Vellinge är Sveriges företagsvänligaste kommun. Framgångsreceptet enligt Holm, är att kommunen har konkurrensutsatt en stor del av den kommunala verksamheten.

Annons

"Vi äger inte ens en skyffel längre!"

Men när det gäller avfallshantering låter det av okänd anledning tvärtom. Då är framgångsreceptet planekonomi, där efterfrågan på förhand bestäms av politiker.

"Det hade inte varit möjligt att bygga effektiva avfallsanläggningar i miljardklass utan att veta att det finns avsättning för dem … därför förbinder sig ägarkommunerna att lämna sitt avfall till Sysav."

Av den anledningen har Sysav satsat två och en halv miljard på att bygga ut, så att förbränningskapaciteten blir 600 000 ton avfall årligen. Ägarkommunerna producerar mindre än 200 000 ton. Övrig kapacitet används för hårdsatsning på den privata marknaden, med skattekronor som skyddsnät.

Redan nu ser man tecken på att den planekonomiska lösningen går samma öde till mötes som man kunde ana. Verkligheten gör sig påmind!

Kommunala bolag investerar tungt i förbränningsanläggningar och binder upp ägarkommunerna i evighetskontrakt för att försäkra sig om att de får avsättning. Samtidigt utvecklas tekniken snabbt för återvinning som är betydligt miljövänligare än förbränning.

En fungerande marknad hade snabbt ställt om till ökad återvinning och minskad förbränning. Det gör också de privata aktörerna, medan de kommunala bolagen måste utnyttja sina förbränningsanläggningar för att få något för sina miljardinvesteringar. Efterfrågan är säkrad genom politiska beslut, så det är full möjligt att satsa stort på förbränning. Men det är knappast "det bästa för miljön".

Göran Holm skriver vidare att det inte finns någon anläggning i Skåne med tillräcklig kapacitet. Han frågar retoriskt hur miljövänligt och effektivt det skulle vara att transportera avfallet till andra delar av landet eller utomlands.

Vad han inte nämner är att det idag transporteras sopor från exempelvis Båstad till Sysavs anläggning i Malmö, en resa på 120 kilometer. För de flesta delägarkommunerna finns det fyra-fem förbränningsanläggningar inom kortare avstånd om man blickar norrut och västerut. Man kan fråga sig varför alla kommunerna nödvändigtvis behöver välja samma anläggning.

Det finns stort potential för en väl fungerande, konkurrensutsatt avfallsmarknad i Öresundsregionen. Men det är bara genom ökad konkurrensutsättning som potentialen kan realiseras. Avfallsmonopolets försvarare verkar tro att alternativet till nuvarande system är att varje kommun bygger sin egen avfallsanläggning. Holm borde veta bättre. Naturligtvis kan kommuner samarbeta även på en konkurrensutsatt marknad.

Annons

I alliansens rapport"En rivstart för Sverige" står det att "Allians för Sverige kommer, i alla de kommuner som vi har makten i efter valet 2006, att verka för att få bukt med osund kommunal konkurrens [och] använda upphandlingar som ett instrument för ökad konkurrens." Jag är nog inte ensam om att uppfatta detta som ett löfte.

Stefan Persson

Rhetikfabriken

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons