Annons
Nyheter

Kommunister i regeringen?

Nyheter • Publicerad 21 december 2008

"Vi önskar kamraterna i SED och medborgarna i DDR mycken framgång i sitt byggande av socialismen. Med kommunistisk hälsning, Vänsterpartiet Kommunisterna.

Lars Werner, ordförande"

Annons

Så står det i ett brev som Lars Werner den 6 oktober 1989 skickade till den östtyske diktatorn Honecker, bara en dryg månad innan muren föll, den 9 november. Vänsterpartiet kommunisterna, vpk, slopade ordet "kommunisterna" i namnet 1990 – alltså året efter att Berlinmuren föll och det socialistiska fattighuset föll samman.

Men om partiet ville göra upp med sitt kommunistiska förflutna, och bli demokratiskt – varför väntade partiet så länge? Om uppgörelsen vore trovärdig skulle den ha kommit medan kommunismen härskade över Sovjet och Östeuropa.

Nu har Mona Sahlin – under trycket av kritiken från LO – accepterat vänsterpartiet som framtida regeringspartner.

Margareta Winberg, f d socialdemokratiskt statsråd, och Jörn Svensson, länge kommunisternas ekonomiske talesman i riksdagen, hyllar den nya koalitionen i en gemensam debattartikel i Expressen (9/12).

Jörn Svensson var länge vpk:s ekonomiske talesman i riksdagen, medlem av partistyrelsens arbetsutskott. Han skrev i sin bok Du skall ta ledningen och makten (Arbetarkultur 1974), om hur det ska gå till i Sverige sedan hans parti tagit makten:

"I det socialistiska Sverige skulle det vara olagligt att väcka fråga om inskränkning eller raserande av det beslutssystem som socialismen byggt upp och om ersättande av detta med ett beslutssystem av kapitalistiska former. (…) Något verkställande av sådana beslut ska inte lagligen kunna ske. Det ska tvärtom ankomma på den socialistiska statsmakten att med tillgängliga maktmedel bekämpa sådana försök."

Vilket innebär: När socialismen är genomförd är demokratin över. En majoritet ska inte kunna rösta bort dem som sitter vid makten. De ska bekämpa majoriteten med "tillgängliga maktmedel".

Vi har inte ett enda exempel på något land som kombinerat socialism med demokrati. Sovjet, gamla Östeuropa, Kuba. etcetera. DDR byggde inte Berlinmuren 1961 för att hindra västtyskarna att fly till Östtyskland.

I riksdagsvalen fick länge socialdemokraterna 48 procent, de borgerliga 48, och kommunisterna 4. Socialdemokraterna regerade i decennier med kommunisternas stöd. När de borgerliga kritiserade detta svarade Tage Erlander, gång på gång: "Vi förhandlar aldrig med kommunisterna. De får rösta på oss om de vill."

Olof Palme bröt denna tradition – han tog upp en förhandling med Lars Werner från riksdagens talarstol. Göran Persson fortsatte. Men Mona Sahlin är den förste socialdemokratiska partiledare som vill ta in kommunisterna i en regering. För demokratiska väljare är detta en förolämpning.

Nils-Eric Sandberg är f d ledarskribent i Dagens Nyheter och publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons