Annons
Nyheter

Kinesiskt mörker

Nyheter • Publicerad 3 juni 2009
Bildbeviset. Enligt det officiella Kina är detta en icke-händelse.
Bildbeviset. Enligt det officiella Kina är detta en icke-händelse.Foto: Arkiv: Jeff Widener 1989

”Klä er i vitt”. Via sociala medier som Twitter spreds uppmaningen mellan kinesiska studenter. I natt var det nämligen tjugo år sedan stridsvagnarna dundrade in på Himmelska Fridens torg i Peking och öppnade eld mot hundratals studenter.

I tisdags så släckte regimen möjligheten att via olika sociala kanaler uppmana till att högtidlighålla minnet av regimens brutala sätt att stoppa försöken till frigörelse.

Annons

I Kina finns det 300 miljoner internetanvändare. Men de får sedan i tisdags inte komma åt Youtube, Twitter eller Flickr (en bilddelningssajt). Däremot kan de fortfarande mikroblogga på den regimgodkända sajten digu.com – vad som händer om man där skulle uppmana till vit klädsel i protest är oklart.

Kineserna kommer inte heller åt bloggverktyg som blogger och wordpress. Minns utrikesminister Carl Bildts försök att blogga på det senaste Kina-besöket.

Världen har blivit så mycket bättre sedan sommaren 1989. Då levde Central- och Östeuropa under kommunistisk diktatur. Fler lever i dag i demokrati och fler är rikare än då. Det betyder inte att allt är bra – det skulle behövas en demokratisk nydaning i Kina också.

Kina är världsbäst på att censurera internet. Det var mycket lättare att styra informationen när den spreds i mer kontrollerbara kanaler. Tv är dyrt och i länder som Kina helt statligt kontrollerat. Tidningar kan stoppas. Radio är enkelt, men svårt att få räckvidd med.

Internet däremot ger varje användare makt att sprida vilken information som helst. I Kina har staten omfattande samarbeten med de företag som i andra delar av världen värnar frihet på internet, som exempelvis Yahoo och Google.

När man i Kina går in på vissa sajter ser det ut som uppkopplingen är tillfälligt tappad – som om just ens internet inte klarar att ladda en sida. Men i verkligheten så är det noga uttänkt vad som stoppas och vad man kan se.

Studenterna i Kina liksom i Sverige lever på internet. De kan fylla i en status-rad, men de kan inte fylla den med politiskt innehåll. De hittar inte länken med bra information om massakern på Himmelska fridens torg – därför att den länken har Google hjälpt den kinesiska regimen att dölja.

Sociala medier skulle kunna spela roll i studenternas kamp för ett fritt Kina. Om alla twittrare, facebookanvändare eller folk med konto hos Google skulle klä sitt sociala medieanvändande i vitt en dag.

Vi i de fria delarna av världen borde protestera mot att internetföretagen, som i vanliga fall lever på fri information, tjänar grova pengar på att hindra kinesiska studenter att i dag högtidlighålla massakern på Himmelska fridens torg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons