Annons
Nyheter

Kejsarens nya kläder

Svenska skolungdomar bör lära sig kinesiska!
Nyheter • Publicerad 16 juli 2013

Det är något som utbildningsminister Jan Björklund (FP) brukar upprepa, i flera år har han talat om den betydelse som språket kommer att ha i den nya globala världsordningen. Förra året uppfylldes Björklunds dröm: kinesiska infördes som språkval i grund- och gymnasieskolan. Språket har alltså fått samma status som tyska, franska och spanska. Förvisso kommer inte speciellt många elever att få chansen att lära sig kinesiska än. Det finns ett rejält underskott på språklärare som behärskar kinesiska. Nåväl, det är åtminstone ett steg i rätt riktning även om det kommer att ta lång tid, anser Björklund.

Erik Ringmar, professor i internationell politik vid Shanghai Jiatong University, är däremot av motsatt åsikt. På DN Debatt (12/7) hävdar han att det är praktiskt taget meningslöst för svenska elever att lära sig kinesiska. Ringmar menar att kineser som har kontakter med omvärlden redan lär sig världsspråket engelska. Därtill är det betydligt svårare för svenskar att lära sig kinesiska än andra europeiska språk.

Annons

Ringmars beskrivning ligger förmodligen betydligt närmare verkligheten än Björklunds. Dock har utbildningsministern en poäng; Sverige kommer troligtvis att ha betydande handelsförbindelser med Kina, och det är alltid användbart att kunna tala samma språk som de man gör affärer med. Språkkunskaper ger även kulturell insikt och fördelar när det gäller att umgås socialt. Men innebär det att varenda svensk unge bör hårdplugga kinesisk grammatik? Knappast.

Den som fortfarande kommer ihåg sina dagar i skolbänken minns även att de kunskaper man tog med sig efter att ha läst tyska, spanska eller franska i ett antal år var relativt begränsade. Och undervisning i germanska och romanska språk är definitivt enklare att ta till sig än studier i kinesiska, som förutom att vara ljusår från vårt eget språk dessutom är ett tonspråk.

Satsningen på kinesiska kommer sannolikt leda till att svenska elever lär sig språket på så pass låg nivå att de knappt kan beställa tre små rätter på närmaste kinakrog. Och än mindre kommer de kunna föra längre konversationer på affärskinesiska.

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons