Annons
Nyheter

Kasta loss i hamnfrågan

Nyheter • Publicerad 25 september 2007

Trelleborg kommer – som väntat – att bli en av de hamnar som utredaren Bengt Owe Birgersson pekar ut som riksintresse, enligt Karin Svensson Smith (mp). Det ökar förutsättningarna för att få till de infrastrukturinvesteringar som är nödvändiga för att hantera trafikflödena inom och ut ur kommunen.

Det borde ge Trelleborgspolitikerna extra råg i ryggen i lobbyarbetet mot myndigheter, verk och regering. Men då kräver det att kommunen och dess politiska företrädare vet vad de vill.

Annons

Tydligt är att personkemin mellan kommunalrådet, Ulf Bingsgård (m) och oppositionsrådet Catherine Persson (s) inte är den bästa. De två hamnade i gårdagens fullmäktigemöte i en till stora delar för oss andra helt omöjlig diskussion om vem som ljög och inte. Låt vara att replikskiftet blev kort, då Bingsgård bara gick upp en gång.

Jag gillar när folk debatterar politik, och tycker det är bra att oppositionsråd och kommunalråd driver tydliga ståndpunkter. Ett kommunfullmäktige där alla är eniga, som det förr var i Trelleborg, är tämligen meningslöst som offentligt demokratiforum. Men ska det fungera att diskutera verkliga politiska frågor så krävs det också viss disciplin och retorisk skicklighet. Gärna kort och kärnfullt, och framför med argument som rör sakfrågan.

Självklart har Catherine Persson rätt i att översiktsplanen är oerhört viktig, att den måste förankras djupt och brett – och Trelleborg måste visa tydlighet i vad man vill mot externa parter som Vägverket och regering. Ulf Bingsgård förklarade att han vill det också.

Låt oss därför hoppas att E 6-debaclet på försommaren var en engångsföreteelse och att det verkliga arbetet med Trelleborgs framtid stärks av utredarens utpekande av hamnen som riksintresse.

•••

Förutom översiktsplanen diskuterades också interpellationen från Claes Henriksson, Trelleborgs skolparti, om att slå ihop de två skolnämnderna till en. Henriksson gled utanför ämnet genom sitt känsloladdade inlägg om arbetssituationen i skolan, vilket tog fokus från det vettiga ifrågasättandet av den byråkratiska och politiska överbyggnaden. Här har en utredning – förstås – tillsatts för 300 000 kronor. Man får hoppas att den i all fall leder fram till en möjlig besparing som är större än det beloppet.

•••

Sverigedemokraterna körde sitt race i frågan om att avsätta tekniska nämndens ordförande Eric Samuelson (m), för att han enligt sd motarbetat deras möjlighet till insyn i tillsättningen av teknisk chef. Per Klarberg (sd) ifrågasatte kommunjuristen Jonas Rosenkvists och kommunchefen Rutger Perssons förmåga att tolka kommunallagen.

"Rutger Persson har fel", förklarade Klarberg som menade att fullmäktige kunde avsätta Samuelson från ordförandeposten, däremot inte ta ifrån honom hans nämndsplats. Ett unikt av ifrågasättande av topptjänstemännen i sig. Men eftersom juridiken är snårig och öppen för tolkningar hade kanske det rimliga varit att bordlägga frågan, i avvaktan på att ytterligare någon tolkat lagtexten.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons