Annons
Nyheter

Kallt eller varmt?

Nyheter • Publicerad 19 februari 2006
Störst.
Störst.Foto: 
Schyffert har inte hittat hem som nyhetsankare. ARKIVBILD PRESSENS BILD
Schyffert har inte hittat hem som nyhetsankare. ARKIVBILD PRESSENS BILDFoto: 
Rymdtorget i Bergsjön. ARKIVBILD PRESSENS BILD
Rymdtorget i Bergsjön. ARKIVBILD PRESSENS BILDFoto: 

I slutet av 1990-talet bodde jag på Rymdtorget i Göteborgsförorten Bergsjön. Det är ett av Sveriges invandrartätaste områden, omkring 90 procent av skoleleverna är födda utomlands eller har föräldrar som är det. Hushållens inkomster är bland de lägsta i riket. Arbetslösheten är mycket hög, mindre än hälften av den vuxna befolkningen har någon form av sysselsättning.

Journalisten Christopher Caldwell, börjar sin resa i Bergsjön när han i New York Times ger ett utifrånperspektiv på vårt svenska välfärdssamhälle. Han beskriver detta typiska miljonprogramsområde som byggdes i en attraktiv miljö, med skog och badsjöar alldeles tätt inpå de supermoderna lägenheterna. Allt på lagom avstånd till jobben i industritäta Göteborg. Men superplanerarnas Sverige var inte svenskarnas. Villorna och innerstaden lockade mer.

Annons

I dag är den vanligaste sysselsättningen för de vuxna invånarna i Bergsjön inte att jobba på varvet, SKF eller Volvo. Det är att inte jobba alls.

Caldwell skriver på en bok om Europa, integration och islam. Hans bild är långt ifrån så svart-vit som det gärna blir när man ska beskriva förhållandena utomlands. I Rinkeby utanför Stockholm imponeras han av åttondeklassarnas goda engelska och gör bedömningen att den svenska skolan håller bättre klass än i många andra länder.

Ändå konstaterar han: "Sveriges invandrare är långt ifrån de fattigaste iEuropa, men de är bland de mest utfrysta".

• • •

Veckans läsarbrev

"Svar till Petter Birgerssons ledare 15/2 'Sverige säger nej till jobben.

Nu gäller det att vakna och läsa mellan raderna. Vad Petter Birgersson förespråkar i sin ledare är inget annat än en borgerlig politik som leder medborgarna in i ett kallare Sverige där man endast ser till sitt eget bästa. Det långtgående anställningsskyddet vi har i Sverige är unikt och ger den anställde trygghet. I Petter Birgerssons Sverige ska vi i stället ha "rörlighet på arbetsmarknaden" vilket egentligen betyder att man ska kunna säga upp människor på stående fot om de inte anses prestera så mycket som företagsägarna kräver. Det är ju så det fungerar i ett land som USA som han så varmt rekommenderar oss att följa! Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Den låga lönespridningen beskriver han som negativ och återigen gäller det att vara uppmärksam på vad han egentligen vill säga. I alla tider har arbetarrörelsen i form av socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen arbetat för att minska löneklyftorna på arbetsmarknaden. Andra länder som har mycket höga löneskillnader ser Sverige som en förebild i detta och även fortsättningsvis kommer vi att förespråka detta. På den punkten ger vi oss aldrig! Men i stället vill han ha ett Sverige med låglönearbete medan företagsledare kan roffa åt sig vinsterna!

Plusjobben är ett steg i riktningen vad det gäller arbetslösheten. Det är sant att arbetslösheten är ett problem, men arbetet är stort kring hur man ska komma tillrätta med den. Det är extremt viktigt att människor får hjälp att ta sig in på arbetsmarknaden, det gynnar den enskilde på många plan. Men lönedumpning och sämre arbetsvillkor är inte lösningen!

Pernilla Engström (s)

Annons

Svar direkt:

Att kunna försörja sig själv och slippa vara beroende av bidrag är bland det viktigaste som finns. Trots högkonjunkturen har Sverige 18 procents arbetslöshet bland unga vuxna. Många av dem som kom till Sverige som flyktingar på 1990-talet har aldrig haft något jobb.

Att öppna arbetsmarknaden genom att göra det billigare, enklare och mindre riskfyllt att anställa är viktiga åtgärder för att komma till rätta med detta stora socialdemokratiska misslyckande. Ett steg mot ett liberalare, varmare och generösare samhälle.

Pernilla Engström vill inte förändra anställningsskyddet för att skapa nya jobb. Samtidigt tycker hon att det är bra med plusjobb som inte ger rätt till a-kassa och inte omfattas av lagen om anställningsskydd. Jobb som uttalat inte får handla om ordinarie arbetsuppgifter.

Plusjobben är en nödåtgärd för att dölja allvarliga symptom.

• • •

Dagen efter att remisserna om de två aktuella förslagen gällande E 6-dragningen lämnats in, så dök ett nytt förslag upp i Sydsvenska Dagbladet. Rådhusregeringens ordförande Egil Ahl presenterade ett tredje alternativ, som skulle innebära en rejäl ringväg med infart för den tunga trafiken från öster och ner i hamnområdet. Ungefär den lösning som TA på ledarplats drömt om men inte vågat tro på som ett aktuellt alternativ.

Fast när TA frågar projektledaren Marie Minör på Vägverket så har hon inte hört talas om den nya dragningen. Det är inte utan att man vill se det första spadtaget på E 6-utbyggnaden innan man vågar tro att utbyggnaden verkligen blir av.

• • •

"Jag håller inte med om vaddu säger och om du skulle hotas till döden för det, så kommer jag inte att anstränga mig särskilt mycket för attförsvara din rätt att säga det."

Annons

The Economist gör sin egen variant av Voltaires yttrande-frihetsförsvar. Adresserat tillde ledare i den demokratiska världen som numera hellrepratar om inskränkningar i yttrandefriheten än försvarar den.

• • •

Henrik Schyffert är inte Jon Stewart. Tyvärr.

• • •

Men Kim Martin är störst.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons