Annons
Nyheter

Jultomten finns inte

Det går inte att bara trycka nya pengar, dela ut dem till folket och tro att alla blir rika. Många har visserligen provat den grejen, även Sverige hade en liknande taktik under lång tid, men det har alltid slutat i kris.
Nyheter • Publicerad 22 december 2003

Att samla ihop alla pengar i en säck och sedan dela ut dem igen åstadkommer heller ingen ny rikedom. Däremot skapar man tron på att det alltid finns någon annan som kan betala. Ett liknande system har vi hållit på med i Sverige ett tag nu. Tre ekonomer på Handelns utredningsinstitut, HUI, kan konstatera att Medelsvensson är en tämligen fattig Svensson. Det är ytterst få förunnat att kunna bygga upp något som liknar en förmögenhet via arbete. De flesta som har en förmögenhet har ärvt den eller köpt en bostad som stigit kraftigt i värde. Ekonomerna påpekar i sin debattartikel i Dagens Nyheter den 22 december att inkomsterna varierar mellan olika perioder i livet på ett annat sätt i dag än förr. Fler studerar och med studierna följer ett senare inträde på arbetsmarknaden. Efter många år av låga inkomster så kommer förhoppningsvis en tid av högre inkomster. Men marginalskatterna gör att det mesta av den extra inkomsten äts upp. Medan livsinkomsten har fått större betydelse för pensionen, så tar skattesystemet ingen hänsyn till under hur lång tid man har hög inkomst. Skattereformen som skulle ta bort den extrema progressiviteten i skattesystemet, med alla dess märkliga effekter, har naggats rejält i kanten. Det krävs inte mycket för att i skattmasens ögon betraktas som höginkomsttagare. För att betala för sådant som alla ska ha rätt till som medborgare i Sverige måste vi samla ihop en del av våra pengar i en gemensam säck. Men när vi tror att säcken ska lösa alla rättviseproblem så blir den omöjlig att fylla. Att tömma den går däremot snabbt. Allt för många svenskar får sin försörjning eller delar av den från säcken. Kvar till skolan och vården blir tyvärr allt för lite. Inflödet och utflödet i den där säcken hör intimt samman. Sverige har problem i båda ändar. Regeringen och dess samarbetspartner, vänsterpartiet och miljöpartiet, säger att de försöker åtgärda problemen. Sjukfrånvaron ska sänkas genom att öka bördorna för arbetsgivarna. Den åtgärden sänker möjligen en del företag, men det var väl inte avsikten? Skatterna flyttas runt på olika poster, vilket bara ökar osäkerheten. Osäkerhet är inte bra för ekonomisk utveckling. Mer av Medelsvenssons tid måste gå åt till att fylla säcken och mindre till att tömma den. Då krävs det tyvärr andra åtgärder än akutpengar till Ams, friår till den som vill hitta på något annat än att jobba och försök med arbetstidsförkortning. För jultomten finns inte. Eller?

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons