Annons
Nyheter

Johan Linander: Kapplöpning i bidragslöften

Nyheter • Publicerad 20 juni 2006

Midsommar och för de allra flesta väntar snart en tid av semester. En förhoppning om fint väder, bad, avkoppling och svenska fotbollsframgångar finns nog hos största delen av svenska folket. Fast det kanske är tveksamt om avkoppling och fotbolls-VM riktigt går att kombinera. För oss som är fotbollsfanatiker så är det snarare stressframkallande än avkopplande när Sverige spelar, ändå är det något av det bästa som finns.

Det är konstigt hur snabbt åsikter kan förändras. Efter inledningsmatchens 0-0 mot Trinidad & Tobago var Sverige totalt sågade av "experterna". Men efter den knappa 1-0-segern mot Paraguay var det helt plötsligt bara tal om hur bra det svenska laget är och hur långt Sverige ska gå i turneringen. Himmel och helvete. Man får hoppas att spelarna inte läser eller inte bryr sig om allt som skrivs och sägs om dem.

Annons

När sommarvärmen ligger över vårt land, vi hoppas åtminstone det, är intresset för politik klart begränsat. Visst försöker politikerna skapa intresse genom Almedalsveckan på Gotland, diverse "sommartal" och annat, men min erfarenhet är att det är få som vill bli "störda" av politik i hängmattan eller på stranden. Därför tror jag att valrörelsen kommer att bli kort och intensiv, något som riskerar öka på antalet orealistiska vallöften och ogenomtänkta utspel. Det blir helt enkelt svårare att nå väljarna genom mediebruset och därför tvingas partierna att ta i mer än önskvärt för att lyckas få sina budskap fram till medborgarna.

Jag hoppas verkligen att det inte blir en kapplöpning i bidragslöften. "Vi höjer barnbidragen! Vi höjer bidragen för sjuka och arbetslösa! Vi höjer studiebidragen!" Snarare borde löftena handla om hur vi alla ska få mer att bestämma över våra egna liv. "Vi lovar valfrihet i barnomsorgen! Vi lovar snabb rehabilitering och fler riktiga jobb! Vi lovar att det ska löna sig att studera!"

Jag önskar också att valrörelsen ska handla om vår trygghet. Bara under helgen som gick kunde vi läsa om hur en man misshandlats till döds i Tomelilla, en 17-årig kille knivskars i ansiktet vid ett rån i Lund och på Hultsfredsfestivalen har flera våldtäkter anmälts. Detta är inte en onormal brottslighet för en helg, men likväl helt oacceptabel. Allt fler människor, framförallt äldre, är begränsade i sitt liv av rädsla för att utsättas för brott. Jag är övertygad om att dessa hellre ser en satsning på brottsbekämpning, brottsförebyggande arbete, fler poliser och ett tryggare samhälle än att pengarna ska gå till olika bidragsökningar.

Men oavsett vad valrörelsens stora frågor blir så hoppas jag att det just är de stora frågorna som blir avgörande för valutgången. Det är inte bra för människors förtroende för politiken när små sakfrågor eller rena missförstånd avgör hur landet ska styras i fyra år framöver eller vem som ska representera Sverige i EU under de kommande fem åren. Jag tänker på "språktestet" i förra riksdagsvalet och att de flesta som röstade in Junilistan i Europaparlamentet trodde att partiet stod för ett motstånd mot EU som de inte gjorde.

Vi politiker och kandidater till riksdag, region och kommun har ett ansvar att ge svar på de stora framtidsfrågorna. Men vi alla som väljare har också ett ansvar att ta reda på vad partierna egentligen står för. Den viktigaste frågan till din politiker borde vara: "Hur vill du utveckla landet/regionen/kommunen?" Men en varning måste skickas med. Börjar svaret med vad partiet INTE vill göra, som till exempel "vi vill inte försämra som de andra partierna". Då kan du vara säker på att politikern du pratar med inte är värd din röst. Den politiker och det parti som i sin politik utgår från vad de inte ska göra och hur de ska stoppa vad andra vill, de saknar själv visioner, framtidstro och förmåga att genomföra viktiga beslut. Det är inte de politikerna och inte de partierna som kommer att ge dig större möjlighet att bestämma över ditt eget liv.

Med önskan om en varm, skön sommar och svenska fotbollsframgångar.

Johan Linander

Riksdagsledamot för Centerpartiet

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons