Annons
Nyheter

Johan Linander: Föräldraledighet - den bästa tiden!

Nyheter • Publicerad 2 november 2005
Johan Linander (c) är för tillfället föräldraledig riksdagsledamot för södra Skåne johan.linander@riksdagen.se
Johan Linander (c) är för tillfället föräldraledig riksdagsledamot för södra Skåne johan.linander@riksdagen.seFoto: 

Sedan två veckor tillbaka är jag föräldraledig från riksdagsuppdraget. Nu ägnar jag tiden åt min lille son Erik, 15 månader, istället för åt politik och det tänker jag göra året ut. Det är underbart!

När jag skriver detta är klockan halv elva på kvällen och min son sover sedan några timmar tillbaka. Som förtroendevald riksdagsledamot är det svårt att helt släppa taget om det uppdrag som jag är vald till, men ändå ledig från. Varje kväll finns det e-post som tar tid att besvara och denna krönika är ett annat exempel på saker som jag ändå vill göra trots den formella ledigheten. Självklart hade jag kunnat meddela Trelleborgs Allehanda att jag inte vill skriva några krönikor under föräldraledigheten, men samtidigt är det faktiskt för kul för att låta bli och det går inte heller blunda för att det snart bara är 10 månader till valet. En politikers värsta mardröm är förmodligen att bli bortglömd.

Annons

Åter tillbaka till datorn. Ni märkte såklart ingenting, men sedan förra stycket skrevs har det gått mer än en timme. Är ni föräldrar så vet ni hur det kan vara när era barn fick tänder. Just nu har tre kindtänder bestämt sig för att samtidigt komma upp i Eriks mun. Utan att överdriva så kan man säga att dessa tänder försämrar både Eriks, min frus och mina möjligheter till god nattsömn.

Men ändå, föräldraledigheten är underbar. Det kvittar om natten blir förstörd då och då, att få vara hemma på heltid med sitt barn är en otroligt stor förmån. Många har sagt det före mig, men det är verkligen så att man växer som människa när man tvingas att koppla bort sina egna måsten för att en annan liten människas måsten är betydligt viktigare.

Frågan som jag ställde till mig själv innan jag påbörjade föräldraledigheten var om det är så stor skillnad mellan att vara hemma med sitt barn, och fru, på helgen och att vara själv hemma med sitt barn under vardagarna. Svaret är ja, det är en gigantisk skillnad. Att laga mat, att gå på toaletten, att gå ut och slänga soporna. Allt det som är så enkelt när någon annan kan ta över barnansvaret för en stund blir till projekt som måste planeras när man är själv hemma med barnet. Det tog inte många dagar som föräldraledig innan jag förstod vilka otroliga projektplanerare ensamstående föräldrar måste vara. Hade jag varit arbetsgivare hade jag anställt ensamstående föräldrar direkt. Det kan inte finnas många andra som har samma förmåga att hålla obegränsat med bollar i luften samtidigt. Åtminstone har de tvingats till ett hårt träningsläger.

Till slut, ett råd från mig som pappa till dig som också blivit pappa men som fortfarande funderar på om du ska ta ut föräldraledighet. Gör det! Du kommer att ångra dig i hela livet om du inte tar chansen att få vara så nära ditt barn som du blir under föräldraledigheten. Jag är inte det bästa föredömet som tar ut mycket mindre föräldraledighet än vad min fru gjort. Men jag kan redan nu lova att får vi fler barn så kommer jag att ta ut betydligt längre föräldraledighet. Dessa mina första veckor som föräldraledig har verkligen gett mersmak.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons