Johan Linander (c) Polisen i medborgarnas tjänst
Inom den borgerliga alliansen har vi bildat ett antal arbetsgrupper och jag har glädjen, och det stora arbetet, att sitta med i den rättspolitiska alliansarbetsgruppen. Övriga tre är Johan Pehrson (fp), Beatrice Ask (m) och Peter Althin (kd). Vi har ett gott samarbete och under det senaste året har vi jobbat intensivt tillsammans och skrivit olika rapporter på det rättspolitiska området. I veckan som gick släppte vi en rapport om polisen som fick ganska mycket utrymme i media. Om ni vill läsa den finns den på alliansens hemsida www.maktskifte06.se .
I SVT:s Rapport var vår politiska inriktning för polisen förstanyhet under söndagskvällen och i inslaget beskrevs att vi vill ha 3 000 nya poliser i landet, att vi vill tillåta några nya arbetsmetoder som buggning och att vi står bakom en del alternativa vapen för polisen som till exempel pepparspray. Allting stämmer överens med vad vi skrivit, men ändå tycker jag att inslaget fick en haltande verklighetsbeskrivning på grund av tv:s värdering av vad som är nyheter. Jag kritiserar inte de som gjorde inslaget. Men man ska vara medveten om att det ofta finns mer bakom det som sägs på ett par minuter i tv-nyheterna.
Jag själv uppfattade tv-inslaget, och detta har också bekräftats i många av de mejl jag fått efteråt, som att den borgerliga alliansen vill ha hårdare och tuffare tag. Men så är det inte. Vår rapport heter "Framtidens polis – i medborgarnas tjänst" och handlar till allra största delen om andra saker än det som förmedlades via tv. Just "I medborgarnas tjänst" är ett huvudtema i rapporten. Polisen ska vara tillgänglig för människor, de ska vara en naturlig del av samhället och inte bara synas när något grovt brott begåtts.
I många närpolisområden arbetar man på det sättet, bland annat genom trygghetsundersökningar, men i de flesta delarna av landet finns det inte någon närpolis att tala om. Det har snarare blivit en fjärrpolis. Det finns kommuner helt utan polis och dessutom är inriktningen från den högsta polisledningen allt annat än "i medborgarnas tjänst". De tankar som fanns när närpolisorganisationen byggdes upp var helt rätt. Polisen ska finnas nära människor och det är tydligt att med närvarande poliser som känner till det geografiska området och de människor som lever där så är det både enklare att förebygga brott och att utreda brott när de begåtts.
För hur bra polisen än blir på att utreda brott, vilket givetvis också är viktigt, så är det ännu viktigare att få ner brottligheten genom ett mycket bättre brottsförebyggande arbete. Vid varje brott finns det inte bara en eller flera gärningsmän, det finns också ett eller flera brottsoffer. Självklart känner de allra flesta brottsoffer att det är bra när rättvisa skipas och den som begått brottet döms för det, men jag är helt övertygad om att alla brottsoffer hellre hade valt att brottet aldrig begåtts.
Så medan alternativa vapen tar upp elva rader och buggning 13 rader av rapportens 23 sidor så upptar polisens roll i samhället cirka sju sidor, polisutbildningen tre sidor och ledarskapet inom polisen två och en halv sida. Ändå var det de få raderna som fick uppmärksamhet och inte de viktiga, "mänskligare" sidorna. Men att centerpartiet och den borgerliga alliansen kommer att arbeta hårt för att vi alla ska kunna känna oss trygga i samhället, det är alldeles klart.