Annons
Nyheter

Ja, de är många – tack och lov

Det kostar pengar att hjälpa människor som flyr från krig. Ganska mycket pengar till och med.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014
Foto: 

I veckan avslöjade Svenska Dagbladets Sanna Rayman att Migrationsverket behöver 48 miljarder kronor extra för sin verksamhet 2014-2018. SVT rapporterade i söndags att Arbetsförmedlingen inte pallar trycket från alla nyanlända. Och Fredrik Reinfeldt varnade i sitt sommartal i lördags för att kostnaderna för flyktingmottagandet ökar dramatiskt. ”Vi behöver öppna våra hjärtan” vädjade han.

Men många tycks varken vilja öppna hjärtat eller plånboken. Den rödgröna propagandamaskinen har lurat i svenskarna att välfärden håller på att rasa samman och det utnyttjar Sverigedemokraterna, som beskyller invandringen för det påstådda eländet. Att det aldrig har satsats så mycket på välfärden som nu försvinner i bruset av valrörelselögner.

Annons

Bert Karlsson blandas in. I sin kamp mot att företagare ska få tjäna pengar förstorar Vänsterpartiet upp hur mycket som spenderas på flyktingarna. Man använder ord som ”lycksökare”, vilket ger en känsla av att det är på lössinfekterade baracker åt nyanlända man kan bli snuskigt rik. 188 miljoner på Lotto, släng dig i väggen.

Men invandrarna är värdefullare än man kan tro. I april varnade Sveriges Kommuner och Landsting för att välfärden har ett skriande behov av 225 000 ny- anställda de närmaste tio åren. Den demografiska utvecklingen för Sverige lutar. Här finns allt fler äldre som inte arbetar, och en allt lägre andel som ska slita ihop till skattkistan och betala vård, skola och omsorg. Särskilt för landsbygden kan det vara en fråga om överlevnad att få inflöde av nya invånare när så många flyttar till städer.

Världsbanken har räknat ut att migration ger en uppgång i ekonomin, och enligt en undersökning från OECD betalar invandrare på sikt mer till samhället än de får tillbaka. Att bara se deras närvaro som en kostnad är kortsiktigt tänkt.

Men om de ska kunna bli en resurs behöver vi allihop välkomna dem som nya grannar. Sluta misstänkliggöra och i stället uppmuntra dem att plugga, starta firmor, jobba i vården, bli vänner – bli som vilka svennar som helst.

De behöver jobba, och om arbetsförmedlingen misslyckas kanske finns i andra lösningar? Höga ingångslöner och motstånd mot visstidsjobb skapar orimliga murar för människor som glatt hade fått in en fot i dörren för mindre. Stopp för arbetskraftsinvandring, sänkt krogmoms och rutjobb gör saken än värre.

De behöver bostäder, och där är Moderaternas öppning för att sänka bullerkrav en öppning. Det måste vara enkelt och billigt att bygga när det är bråttom.

Myndigheter måste bli bättre på att planera så att kostnaderna inte blir högre än nödvändigt. Att Migrationsverket har så usel beredskap är pinsamt.

Det vore omänskligt och egoistiskt av ett samhälle att tyst se på när andra slaktas och våldtas, men flyktingmottagande handlar inte bara om solidaritet. Rätt bemötta blir de nya invånarna även en nödvändig grund för vår framtida välfärd. Det är dags att plocka fram flyttgröten och säga ”hej, välkommen till grannskapet”.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons