Annons
Nyheter

Irlands nej får inte stoppa EU

Nyheter • Publicerad 16 juni 2008

Fredagen den 13 juni blev resultatet av Irlands folkomröstning offentligt. Kanske var det ingen slump att irländarnas no! till Lissabonfördraget blev ett stort bakslag för Europa. Det var flera orsaker som bidrog till resultatet, mestadels inrikespolitiska frågor. Valkampanjen präglades till stor del av skrämselpropaganda om risken för höjda skatter, påtvingad abortlagstiftning och mindre EU-stöd till Irland, vilket fick många irländare att rösta nej. Bedömare menar att få hade läst eller förstått fördraget. I stället lade många sin röst som en protest mot det politiska etablissemanget, som ville ha ett ja.

Många irländare ville också se ett mer demokratiskt EU, med mer utrymme för medborgarna. Det är en ödets ironi att Lissabonfördraget förbättrar demokratin och den medborgerliga förankringen i EU!

Annons

Irlands nej är ett bakslag för EU:s försök att ta fram nya regler för samarbetet. Det är ett bakslag för de medlemsländer som redan ratificerat fördraget och förbereder sig för att arbeta utifrån de nya reglerna.

Men vad händer nu?

Alla 27 medlemsländer måste godkänna nya EU-fördrag. Det är därför sannolikt att fördraget inte kan träda i kraft i januari 2009 som planerat. Under midsommarhelgens toppmöte ska EU:s medlemsstater besluta hur man ska gå vidare.

Och hur kommer det att påverka EU-samarbetet?

För EU:s del kan det betyda att Nicefördraget kommer att gälla lite längre än det var tänkt, och fördröja angelägna reformer. Det kan påverka unionens beslutsförmåga och den framtida utvidgningen.

För Sveriges betyder det kanske att Sverige under ordförandeskapet hösten 2009 inte behöver dela ordförandeposten med en permanent EU-ordförande. Statsminister Fredrik Reinfeldt får då, liksom Göran Persson gjorde 2001, en möjlighet till inrikespolitiska vinster genom att visa upp sig som en europeisk statsman.

När de franska och nederländska folken 2005 röstade non och nee till det dåvarande konstitutionella fördraget försattes EU i en djup kris. Det gick som ett skalv genom hela Europa. Så skedde inte den här gången.

Bakslag, ja. Men inte en lika djup kris som 2005. Det finns en stark vilja bland EU-länderna att gå vidare. Irlands nej kommer knappast att stoppa hela processen.

Av EU:s 495 miljoner invånare deltog runt 1,6 miljoner i den irländska folkomröstningen. Å andra sidan har hela 18 EU-länder, det vill säga två av tre, hunnit ratificera Lissabonfördraget. Andra planerar att göra det snart. I Sverige har lagrådet redan gett klartecken, och riksdagen planerar att anta fördraget i höst.

En möjlig lösning är att Irland får något undantag från fördraget. Det finns redan flera länder som har sådana undantag, som Danmark.

Annons

EU har klarat av värre kriser än så här. Systemet är robust. Eller som Washington Posts välkände kolumnist Robert Kagan uttryckte det: "EU är fortfarande en mirakulös organisation, och ingen kan tro på något annat än att den fortsätter att gå framåt."

Marianne Ekdahl är fri skribent och informatör vid ESS Scandinavia.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons