Nyheter

Iraks återvändsgränd

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2005

Förslaget till ny irakisk grundlag som nu är inne i avgörande slutförhandlingar har tre sprängpunkter: hur ska landets oljeinkomster i framtiden fördelas, hur stort mått av själstyre ska landets regioner ges och ska kvinnors grundläggande rättigheter erkännas?

De två förstnämnda konflikterna handlar om ekonomiska och regionala intressen, och lär prägla Irak på samma sätt som liknande motsättningar i större eller mindre utsträckning präglar de flesta länder.

Den tredje punkten, om kvinnors rättigheter, har mer med landets grundläggande identitet som en modern förebild för Mellanöstern att göra.

Den amerikanska regeringen har målat ut det framtida Irak som en ny bastion för demokrati och frihet. Resultatet riskerar att bli något helt annat. George W Bush har länge haft stora delar av världsopinionen emot sig när det gäller Irakkriget, och på hemmaplan växer sig kritiken allt starkare. Skulle det visa sig att kriget, med alla dess offer, leder till en hårdför islamistisk stat så är misslyckandet totalt.

Om sharialagar som inskränker kvinnors rättigheter och ger dem rangen av andraklassens medborgare skrivs in i grundlagen då vore det ett stort bakslag inte bara för den irakiska befolkningen, utan för hela regionen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.