Nyheter

Invandring för ekonomiskt under

Nyheter • Publicerad 10 mars 2005
Människor i jobb är svaret på frågan.
Människor i jobb är svaret på frågan.Foto: 

Rasism handlar om att tro att etniskt ursprung har en avgörande betydelse för den enskildes värde som människa. Det finns idioter som tror att det är så.

Men den som försöker hitta sätt att få folk i jobb för att kunna etablera sig på jämbördiga villkor med övrig befolkning i Sverige, är långt ifrån rasist eller främjare av främlingsfientliga åsikter. Att de föreslagna lösningarna kan vara rätt eller fel, är en helt annan sak.

Tyvärr tycks debatten om Sverige och invandrarna aldrig lämna den lägsta av nivåer. Nu senast är det folkpartiet och dess programgrupp i integrationsfrågan, Mauricio Rojas, Nyamko Sabuni, Gulan Avci och Avni Dervishi, som ska tryckas till.

Eftersom samtliga fyra har invandrarbakgrund, så får de höra att de blir partiledningens alibi för att lägga fram förslag som Lars Leijonborg och de andra i ledningen inte vågar.

Den typen av argumentation är tramsig och destruktiv. Förslagen kan kritiseras, och det har också gjorts – inte minst från liberal press och från de egna partimedlemmarna. Men kritik som går ut på att anklaga någon för att vara rasist eller främlingsfientlig är som att börja och sluta argumentationen med att kalla meningsmotståndaren för en idiot. Då blir det inte mycket till diskussion.

Det enklaste är att vara tyst, då gör man sig inte skyldig till något. Och tystast av alla har den svenska regeringen varit. Statsminister Göran Persson, arbetslivsminister Hans Karlsson och finansminister Pär Nuder är nöjda med utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden.

Då är de också nöjda med det delade Sverige. För den misslyckade arbetsmarknadspolitiken är grunden till segregationen.

Trots en industri på högvarv kommer inte de nya jobben och de nya företagen till. Enligt kristdemokraterna, som gjort en undersökning om jobbtillväxten har det i Sverige skapats hälften så många nya jobb som genomsnittet i EU sedan 1995. Spanien och Irland har haft den mest lysande jobbtillväxten, men också det näraliggande Finland har ökat sysselsättningen betydligt mer än Sverige– med 13 procent mot 6 procent.

I USA tillkom från början av 1980-talet till början av 2000-talet 37 miljoner nya jobb. I USA är invandringen en självklar förutsättning för den ekonomiska utvecklingen.

Sverige däremot ligger i den absoluta botten för utvecklade länder vad gäller antalet nya jobb de senaste 20 åren. Vilka som drabbats hårdast av det usla resultatet, är solklart.

Situationen är svårast för nyligen invandrade svenskar och särskilt för ungdomar.

I de mest utsatta områdena i Sverige har sysselsättningen mer än halverats på tio år. I till exempel södra Rosengård har sysselsättningsgraden halverats på ett decennium – ungefär tre av fyra vuxna står utan jobb eller studier i dag.

Det är i det socialdemokratiska Sverige som människor blir sedda som en belastning och inte en tillgång.

Det är i socialdemokraternas Sverige som många svenskar lever i tron att antalet jobb är något statiskt som ska fördelas mellan det antal människor som bor i landet.

Det är i det socialdemokratiska Sverige som många glömmer det självklara: att varje ny människa som är med och producerar skapar ekonomisk utveckling som kommer alla till del.

Och regeringen påstår sig vara stolt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.