Annons
Nyheter

Input inget för Putin

Det blåser iskalla vindar från öst. Vindar som för med sig en unken doft av gamla tiders auktoritära tankegångar. Allt är inte som det borde vara i Ryssland.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013
Foto: Jan-Erik Ander

I onsdags släppte människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport om tillståndet för det ryska civilsamhället. Sedan Putins återkomst till presidentämbetet i maj 2012 har en oroande utveckling skett. Nya lagar som kraftigt begränsar de demokratiska fri- och rättigheterna har stiftats. Human Rights Watch beskriver nuvarande situation som den värsta sedan Sovjeteran.

Bland de lagar som tillkommit finns ”lagen om utländska agenter”. Denna säger att ideella organisationer som tar emot finansiering utifrån måste registrera sig och märka allt material de distribuerar med ”utländska agenter”. Vidare har Kreml infört hårdare rapporteringskrav, ökad myndighetskontroll och strängare straff för de organisationer som inte samarbetar. Det här slår direkt mot organisationsfriheten och alla de som jobbar ideellt med mänskliga rättigheter.

Annons

Restriktioner mot mötesfriheten har också införts. För att demonstrera krävs ett myndighetstillstånd, som de sökande inte sällan nekas att få. Resultatet har blivit att många fredliga demonstrationer skingrats, med efterföljande åtal samt höga bötesbelopp för organisatörerna.

Självkritik har aldrig varit Kremls starka sida, och inte heller nu tycks man se några brister i sitt agerande. Tvärtom har den auktoritära hybrisen stärkts under Putins ledning. Samtidigt ska de brösttoner som låtits ljuda, såväl inrikes- som utrikespolitiskt, främst ses som ett tecken på att den forna stormakten tydligt känner av sitt minskade inflytande. Det betyder dock inte att situationen i landet ska tas för mindre allvarlig.

Mattias Karlsson
Lucas Hermans
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons