Annons
Nyheter

Inlägg:Öppet brev till redaktören del två

Nyheter • Publicerad 7 februari 2006

Bästa Petter! Rätta mig gärna om jag har fel, men det är några av dina svar som gör mig konfunderad. Du skriver att ett land inte blir fattigare av fler människor. Ja, det kan vara sant under förutsättning att detta flertal producerar. Men tyvärr är det ju så att datasamhället kräver mindre och mindre mänskliga insatser. Blir det då fler som skall dela kakan så blir det ju med nödvändighet mindre och mindre bitar till var och en. En dröm från spi och alla andra partier är ju att arbetslösheten skall minska, men så sker ju tyvärr inte. Det är ju den så kallade marknaden som styr detta.

Vidare så skriver Du att förra året så fick 7 933 personer uppehållstillstånd i Sverige. Den siffra som jag har och som stammar från vanligtvis välunderrättade källor talar om 62 320 personer. Sedan nämner Du en siffra på anhöriginvandring 2005 till 2004 personer den siffra jag har fått talar om 21 908 personer.

Annons

Har man nu i Sverige beviljat denna anhöriginvandring så skall naturligtvis dessa människor ha en rimlig utkomst så att de kan leva ett drägligt liv. Det visar sig dock tyvärr att dessa människor får ett äldreförsörjningsstöd som överstiger vad en svensk pensionär kan kvittera ut. Av detta drar jag inte slutsatsen att äldreförsörjningsstödet är för högt. Det är väl då snarare så att den "vanliga" pensionen är för låg eller också är väl hela systemet i grunden kaputt.

Jag är i grunden varken matematiker eller statistiker och ännu mindre främlingsfientlig, tvärtom.

Per Grönlund (spi)

Svar:

Ja, du har fel Per. Det är absurt att se människor som en börda som ska försörjas. Problemet är snarare det att människor i Sverige hindras från att bidra och i stället görs till bidragstagare. Men jag erkänner att ideologi för mig inte handlar främst om nationalstatens väl utan om enskilda människors rättigheter och skyldigheter. Därför är jag liberal.

De siffror jag nämnde är Migrationsverkets statistik för 2005 och gäller flyktingar och deras anhöriga. Enligt FN:s flyktingkonvention ska personer som är förföljda på grund av ras, nationalitet, religion eller politisk uppfattning få asyl. I Sverige gäller också att personer som kan drabbas av dödsstraff eller tortyr, behöver skydd på grund av krig eller miljökatastrof i hemlandet, är förföljda på grunda av sitt kön eller homosexualitet ska få uppehållstillstånd.

Vill spi ändra på det?

Den totala mängden tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd är naturligtvis betydligt fler. Här ryms till exempel 18 000 EU-medborgare som utnyttjar den fria rörligheten till att arbeta och studera i Sverige. Till det kommer omkring 7 000 gäststudenter från länder utanför EU och cirka 6 000 personer som kommer till Sverige från länder utanför EU för att arbeta inom yrken där det råder brist på kompetent personal. Dessutom fick 800 adoptivbarn uppehållstillstånd.

Vil spi stoppa utbytet av studenter, gå ur EU, stoppa adoptioner och förbjuda folk att komma hit för att arbeta till exempel som specialistläkare?

Det totala antalet uppehållstillstånd till anhöriga uppgick förra året till 22 000. Dit räknas till exempel den som hittat kärleken i en svensk man eller kvinna och vill flytta hit, eller de familjemedlemmar som vill följa med när mamma eller pappa fått ett tillfälligt eller permanent jobb i Sverige.

Annons

Per Grönlund verkar hävda att en stor andel är anhöriginvandrare är pensionärer som urholkar trygghetssystemen och pensionerna. Tittar man på statistik för 2004 från statistiska centralbyrån visar det sig att 1 280 personer över 65 år flyttade in till Sverige, medan 1 405 flyttade ut ur Sverige. Den största delen av nyinvandringen består tvärtom av personer i ung vuxen ålder.

Spi framstår mest som ett nationalistiskt, folkhemsnostalgiskt populistparti. Ingenting att hålla i handen i globaliseringens tidevarv, med andra ord.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons