Annons
Nyheter

Ingen rök utan cigaretter

Vad ska EU förbjuda härnäst? Den tyske tidigare förbundskanslern Helmut Schmidt är rädd för att det kommer att bli hans älskade mentolcigaretter.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2013
Rör inte min cigarett.
Rör inte min cigarett.Foto: 

Den 94-årige Schmidt är en känd storbolmare med en dagsförbrukning på ungefär 40 stycken om dagen. Därför har han, enligt uppgift, bunkrat upp med närmare 38 000 cigaretter i fall av ett framtida förbud.

Det må låta överdrivet. Men de vars hjärta klappar för smaksatta dödspinnar gör nog bäst i att lära av Helmut Schmidt. Den 10 juli röstade folkhälsoutskottet i Europaparlamentet om att förbjuda smaksatt tobak. Det slutgiltiga beslutet fattas inte förrän i höst, så än finns tid att hamstra.

Annons

Samma direktiv, som riskerar att förbjuda Schmidts favoritcigaretter, är detsamma som skulle ha drabbat det svenska snuset. Tidigare i somras meddelade dock statsrådet Maria Larsson stolt att hon hade räddat snuset, eller åtminstone det svenska självbestämmandet över dess innehåll.

Orsaken till att diverse europeiska politiker tafsar på såväl den smaksatta tobaken som det svenska snuset stavas folkhälsa, även om det ofta kan finnas andra intressen som styr. Men så fort folkhälsa åberopas ger det politiker frikort att besluta om det mesta, eftersom att de trots allt agerar för det allmänna bästa. Förmodligen kommer det att sluta med lagstiftning på EU-nivå om obligatoriskt bruk av cykelhjälm med 12 månaders fängelse för den som cyklar till affären utan att skydda skallen. Det kommer ju att rädda liv, så varför inte?

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons