Annons
Nyheter

Inga glasögon för pensionär

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Vid presentationen av den nya budgeten förklarade Pär Nuder att det nu går bättre än någonsin för Sverige och att vi nu har råd att "satsa på utsatta grupper". Vi har till exempel "förstärkt köpkraften för pensionärer", berättade han.

Föreningssparbanken redovisade för årsskiftet att 2006 kommer att bli ett bra år. Alla får det bättre – utom pensionärerna. En småbarnsfamilj kan räkna med 1 200 kr mer i plånboken varje månad, en tonårsfamilj 1 500 kronor och en ensamstående utan barn 360 kronor. Ett pensionärspar däremot får nöja sig med att dela på 100 kronor något som inte – enligt banken – kommer att täcka de automatiska kostnadsökningar.

Annons

Under 2006 får också alla yrkesverksamma en skattesänkning på mellan 200 och 300 kronor.

Som pensionär får du nöja dig med 50 kronor lägre skatt.

Var fjärde pensionär har idag mindre än 5 500 kronor per månad att leva av. Det skall bland annat räcka till mat, kläder, försäkringar, el, tele, TV, tidningar, transporter, presenter till barn och barnbarn – men också till sjukvård, tandvård och mediciner. Detta är en omöjlighet. Fritidsaktiviteter och resor är inte att tänka på.

Nu har den så kallade välfärden kommit dit hän att över 100000 pensionärer hamnat hos kronofogden för att de inte kunnat betala av på sina medicin- och tandläkarräkningar. Detta betyder att bankerna nekar dem nya lån och de utestängs från nya tandläkarbesök. Nya glasögon är heller inte att tänka på.

Vid de nyligen avslutade budgetförhandlingarna ville stödpartierna höja garantipensionen. Pär Nuder sade nej. Det SKA gå att leva på 5 500 kronor per månad. De så kallade fattig-pensionärerna tillhör inte de utsatta grupper som Pär Nuder vill satsa på.

Frågan är om Sveriges ca två miljoner pensionärer är beredda att satsa på Pär Nuder och hans regeringskollegor vid valet i september eller nöjer man sig med de allmosor man erbjuds?

Kjell Andersson , vice ordförande i spi,

Vellinge kommun

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons